Työssäoppimisraportti Puola 25.2-31.3.2018 Jenna Korte


Saavuin Poznaniin sunnuntaina 25.02.2018. Lensin Helsingistä kööpenhaminaan ja sieltä pienemmällä potkurikoneella suoraan Poznaniin.  Täällä otin kentältä taksin minulle annettuun asuntolan osoitteeseen jossa minua vastassa oli Agniezka joka on tutorini täällä.
Kirjauduin asuntolaan, täytin tietoni lomakkeeseen ja maksoin vuokran koko täällä olemisen ajalle. Asuntola on hyvin edullinen majoitus vaihtoehto. Jätimme tavarani huoneeseeni, joka on viihtyisä ja sisältää oman wc:n/suihkun sekä jääkaapin. Kävimme läpi tulevien kahden viikon ohjelman, jotka tulen työskentelemään kahdella eri koululla. Samalla kävimme ostamassa minulle koko ajalle ratikka/bussilipun, joita voin käyttää milloin vain minne vain mennessäni, ja katsoimme millä pääsen kouluille jne.  Agniezka on hyvin avulias ja huolehtivainen.
Ensimmäisenä koulupäivänä menin ratikalla sovitulle pysäkille, jossa Aga oli minua vastassa. Menimme yhdessä koululle, jossa hän tulkkasi minulle turvallisuussäännöt sekä mitä tulemme tekemään. Ryhmän opettaja Jarek ei osaa englantia, mutta luokalla olevat nuoret osaavat, toiset paremmin toiset huonommin. Luulen, että osa on vain ujoja, eivätkä kaikki uskalla kokeilla puhumista englanniksi. Kaikki ovat kuitenkin hyvin ystävällisiä ja avuliaita. Olek niminen opiskeilja oli ikäänkuin vastuussa tulkkaamisesta ja ohjeiden antamisesta.
Päivän aikana teimme kipsistä 10x10cm kuutiot, jokainen oman. Ensin sekoitimme massan jonka levitimme tasaisesti muovi alustan päälle. siitä lähdimme jokainen leikkaamaan omia 10x10cm palasia kuutiota varten. paloja oli yllättävän vaikea tehdä, koska kipsistä tehty levy meni herkästi rikki. Kun kaikki kuusi palaa oli valmiina, niiden reunat viistettiin kiinnitystä varten sopiviksi ja kipsimassasta tehtiin "liima" jolla palat saatiin yhteen. Tällä koululla on mahdollista kokeilla käsitellä monia eri materiaaleja esim. alumiinia, savea, kipsiä, puuta yms. Perjantaina minulla on eri ryhmän kanssa tällä koululla 3D printtauksesta tunnit!
Tiistaina menin koululle jossa Aga opettaa englantia. Koulu on iso 100-vuotta vanha rakennus.
Kuva koulusta viralliselta julkisivulta.


Siellä työskentelin Kingan ja Martan kanssa. Molemmat työt puhuivat rohkeasti ja hyvin englantia. Päivä meni mukavasti ja opeasti, tytöt olivat todella ihania! Tällä koululla myöskään opettajat eivät pääasiassa osaa englantia. Opettajat ovat silti erittäin mukavia ja ystävällisiä, he haluavat että viihdyn koulussa.
Tiistaina teimme kipsistä kehykset. Teimme ensin listaa, jota voi käyttää myös kattolistana tms. Listan tekeminen on yllättävän monivaiheista ja aikaa vievää. Ensin vahataan alusta ja muotti jolla listaa lähdetään tekemään, sitten valmistetaan massa. Massaa alustalle kaadettaessa toinen lähtee vetämään muottia läpi jolloin lista alkaa muodostua. Tämä vaihe piti toistaa monta, monta kertaa ja lopuksi tehdä ohuempaa massaa.









Kuvassa Kinga kaataa massaa ja Marta vetää muottia massan yli.
Oikealla kuvassa valmis lista.

Kipsistä tehtiin myös kehykselle tausta. Listasta leikattiin kehykseen sopivat palat, mutta liimaus jouduttiin jättämään seuraavalle viikolle massan kuivumisajan vuoksi. Tekeminen on hyvin sotkuista ja siivoamista riitti :D

 Keskiviikkona olin samalla koululla. Jatkoimme kipsin kanssa työskentelyä eri ryhmän kanssa. 

Tässä kuvassa silikooni muottiin tehtyjä kukkia.
Teimme töitä erilaisiin muotteihin ja sekoitimme myös jauhevärejä massaan, jolloin saimme muutakin kuin valkoista. Täällä sinistä käytetään todella paljon. maalasimme myös joitain valmiita valkoisia töitä.
Lisäksi keskiviikkona olin ryhmän mukana jotka tekivät ruutuja seinään.. Kuva kertoo mistä on kyse.

Massaa nakattiin seinälle. ( Harjoittelimme tekniikkaa. )

Sitten sitä tasoiteltiin ja muotoiltiin neliöksi.
Homma oli hauskaa, mutta en ihan ymmärtänyt miksi ko. hommaa tehtiin. Tätä täytyy tutkia vielä googlen kautta. 

Kuva luokkahuoneesta.

Kulkeminen Poznanissa on todella helppoa ja vaivatonta. Ratikoita, busseja ja junia menee sinne tänne vähän väliä. Aikataulut on myös helposti luettavia.  Arkkitehtuuri on vaikuttavaa, varsinkin vanhassa kaupungissa!
Englanninkielen taso yleisesti on heikkoa, paikoin olematonta. Sen suhteen on muutama hämmentavä tilanne ollut, mutta ei mitään ongelmatilanteita. Ja Agalle voi soittaa jolloin hän tulkkaa, mikäli sellainen tulisi.
Valokatkaisioita käytetään väärinpäin.
Perjantaina kaiversin puuhun nimeni perinteisillä välineillä. Työ oli erittäin hidasta ja vaikeaa. Ensin suunnitelma tehtiin paperille, jonka jälkeen suunnitelma toistettiin puun pintaan. Tämän jälkeen sain ohjeistuksen kuinka työvalineitä käytetään.  Vaiheita oli useita, ja puu meni herkästi liikaa "rikki". 
Seuraavalla puutyötunnilla teimme vastaavasti nimeni koneellisesti. ero on tietenkin huomattava. Suunnitelma tehdään tietokoneella olevalla ohjelmalla, joka on myös ohjelmoitu työkoneen kanssa yhteen. Tässä vaiheessa opettaja teki suurimman osan työstä, koska ohjelma oli Puolan kielinen, joten siitä ei hirveästi itsekseen ymmärtänyt. 

Kone valmistetaan työhön valitsemalla sopa terä joka asennetaan paikalleen. Myös muut koneen nippelit ja nappelit asennettiin sopivaksi tulevaa työtä varten.
Lopuksi teimme koneella vielä pienen koru"rasian", jonka saan mukaani lahjaksi täältä :)
Lisäksi viikon aikana olemme jatkaneet kipsitöitä. Olemme tehneet kehykset loppuun ja aloittaneet ornamentin tekemisen. Opettajan mukaan yhteen tällaiseen työhön voi helposti mennä 15 tuntia. Työ on siis älyttömän hidasta ja monivaiheista.

Pohjan tekemisen jälkeen työhön valitaan haluttu kuvio. Kuvio piste painellaan kipsiin paperin läpi. Kun kuvio on kipsissä, se vielä piirretään siihen lyijykynällä. Sitten aloitetaan kipsin kerrostaminen haluttuun kohtaan, eli piirrettyjen rajojen sisäpuolelle. Kipsi kovettuu tosi nopeasti käyttökelvottomaksi, joten aikaa ei ole paljon kun massa on tehty. Myös tiilien muurausta on mahtunut tähän viikkoon. Yllättävän vaikea oli saada suorat seinät aikaiseksi. Homma oli silti hauskaa.


Puutöissä pääsin harjoittelemaan puun työstämistä koneellisesti. Koneeseen oli useita eri teriä millä pystyi tekemään erilaisia uria, reikiä tai kaventamaan.
 

Lisäksi olemme jatkaneet kipsin parissa työskentelyä. Ornamenttien tekoa, kaivertamista sekä viimeistelyä.
 Harjoittelimme rappausten tekoa seinälle. Ensin tehtiin massa jota sitten vedettiin seinälle.  Massaa vedettiin sen jälkeen ohuemmaksi ja tasaisemmaksi kerrokseksi. Tämän jälkeen rappaus vielä hingattiin ihan tasaiseksi kerrokseksi. 
  
Lisäksi korjasimme koulun seiniä paikkaamalla tiilien väleihin muodostuneita rakoja.
Aika Puolassa meni todella nopeasti ja Poznan on ihana kaupunki johon kotiutui nopeasti. Myös liikkuminen oli todella helppoa.
Paluu lento minulla oli Gdanskin kautta, jonne menin bussilla Poznanista.
Lennot sujuivat hyvin ja mukava olla takaisin Suomessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti