Työssäoppimisraportti Niko Valtokari Ravintola Mummola, Playa Del Ingles, Espanja 12..-23.3.2018


Niko Valtokari
Espanja
Gran Canaria
Playa Del Ingles
Ravintola Mummola
12.2.2018 - 23.03.2018

"Sää, Niko, lähdet sitten ulkomaille". Sitä Sari Hauhtonen, meidän kv-koordinaattori, aina komensi mahdollisuuden tullen. Siinähän sitä tuli sitten itsekin kyseltyä eri vaihtoehtoja. Itsellä ei ollut mitään tiettyä maata, johon olisi pitänyt päästä harjoittelemaan. Omassa elämässä oli vaihe menossa, että ei kuitenkaan ollut mitään pakottavaa tarvetta pysyä Suomessa. Lisäksi koulu vielä antoi apurahan, joka kattoi lennot ja asumiset. Mikäpäs siinä sitten oli lähtä hakemaan kokemusta ja muistoja eri kulttuurista.


Kansainvälisyystoiminnalle on pari kertaa vuodessa perehdyttämispäivät, joissa ehdin yhdessä käydä. Siellä sain tietoa kyseisestä hankkeesta ja miten tämä koko harjoitteluhomma ulkomailla toimii. Ennen reissua sopimuksen mukaisesti tein kielitestin, jolla oli tarkoitus seurata kielitaitojani.

Vuoden vaihteen jälkeen tuli kv-koordinaattorilta ilmoitus, että Kanariansaarille haluttaisiin harjoittelija. Varoitusaikaa oli loppujen lopuksi pari viikkoa. Minähän olin heti menossa. Hirveällä vimmallahan siinä varailtiin lentoja ja paperihommia värkkäiltiin. Vaikka oli pitkä lista asioita, mitkä piti saada hoidettua ennen matkalle lähtöä, en tuntenut missään vaiheessa stressiä tai ajatellut, että mitähän tästäkin tulee. Vasta siinä vaiheessa, kun laukut oli pakattu ja kaikki valmiina, tajusin oikeasti lähteväni ulkomaille töihin oppimaan.

Lensin suoraan Oulusta Gran Canariaan Las Palmasin lentokentälle iltalennolla. Maisemat oli joko pikimustaa tai kuvassa näkyvää kaupunkien valoja. Perillä Mummolan omistaja, Tero Laurila, oli lentokentällä odottamasa oman autonsa kanssa. Hänen kyydissään pääsin asunnolle, jossa viettäisin seuraavat reilut 6 viikkoa. Asunto kuului filippiiniläiselle naiselle, joka oli asunut saarella yli 40 vuotta. Hänen vuokralaisena asuin harjoitteluaikani. Samassa asunnossa oli kolmantena asukkaana Tiina, Mummolan tarjoilija.

Pidin ensimmäisen päivän sopeutumispäivänä, kävelin ympäri kaupunkia ja tutustuin lähiympäristöön. Heti toisena päivänä aloitin työnteon. Työporukka keittiöllä oli tosi mukava. Kun ensimmäistä kertaa astuin ravintolaan, niin keittiöltä tultiin heti tervehtimään uutta harjoittelijaa.

Omana tavoitteena oli alusta lähtien päästä ulkomaille harjoittelemaan ja näkemään, miten muualla työnteko tapahtuu. Ensisijaisesti tulin tekemään töitä ja haastamaan itseäni. Tehtäviini kuuluivat mm. raaka-aineiden esivalmistelu, listaruokien valmistus ja annosten kokoaminen, astiahuolto ja yleinen puhtaanapito/huolto. Pari kertaa kävin Kimmon, salivastaavan ja käytännössä toisen omistajan, kanssa tukusta hakemassa värkit ja kamppeet. Tukku oli suuri tavaratalo tarkoitettu juuri ravintoloitsijoille, mistä sai tuoreet raaka-aineet ja kaikkea, mitä keittiössä tarvitsi. Saarella kaikki oli lähellä: tukkukin oli alle puolen tunnin ajomatkan päässä.

Tukusta hommattiin tällaiset määrät tarvikkeita ja raaka-aineita pari kertaa viikossa. Keittiössä sitten käsiteltiin osa raaka-aineista ruoanvalmistusta varten ja loput säilytykseen. Tukkupäivät olivat täynnä vilskettä ja säpinää. Asiakkaille kuitenkin piti saada annokset tehtyä nopeasti, mutta samaan aikaan kuorma piti purkaa mahdollisimman nopeasti kylmään.


Keittiö oli pieni, mutta tilatehokas. Kaikki tila oli kyllä käytössä. Normaalisti keittiössä oli 2 työntekijää samaan aikaan minun lisäksi. Kiireisinä iltoina saattoi tulla kolmas oikea työntekijä auttamaan. Kolme henkilöä vielä mahtui hyvin keittiöön. Kierrätys hoidettiin espanjalaiseen tapaan: yhteen astiaan kaikki jäte. Ilmastointina toimi ikkuna. Kuumimpina päivinä hellan edessä kuulemma saattoi olla lähemmäs 50 astetta lämmintä.

Alussa seurasin enemmän vierestä, kun ammattilaiset tekivät työnsä. Kyselemällä paljon alkoi hahmottumaan keittiön toiminta. Myöhemmin oppiminen meni keittiöllä periaatteella: tee tehtävä, kysy, jos on epäselvää, lopuksi työntekijä kertoi miten asian olisi voinut tehdä paremmin tai osoitti virheet. Virheitä sai tehdä. Niistähän sitä parhaiten oppii. Sain kohtalaisen vapaasti tehdä työtehtäviä. Ei kuitenkaan ollut mitään yhtä tiettyä tapaa työskennellä. Jokaisella työntekijällä oli omat tavansa työskennellä, joten siinä oppi jokaiselta jotain uutta. Yllätyin aluksi, kuinka kaikki tehdään itse ihan alusta. Aikaisemmissa keittiöissä olin tottunut, että pakasteesta revitään pakkeihin ruoat ja uuniin. Ei Mummolassa.

Ruokailujen suhteen Laurilalla oli periaatteena, että harjoittelijat syövät hänen piikkiinsä. Vapaa-ajalla sitten kävin kiertelemässä muita paikallisia ravintoloita tai ostin ruokakaupasta parilla eurolla salaattiannoksia. Hanavettä ei hirveästi ruokailuun käytetty. Pullovettä join ja pulloveteen keittiöllä kokkailtiin.

Vapaa-aika meni joko kaupunkia kierrellessä lenkillä tai rannalla tepastellessa työpäivinä. Mummolan takana oli myös uima-allas ja auringonottopiste, jossa vietin siestaa. Jos oli koko päivä vapaana, niin bussilla pääsi edullisesti seikkaileen ympäri saarta. Bussilla pääsee kohtuu lähelle shoppailukeskuksia, joissa helposti vierähtää päivä pari. Kunta myös järjesti vaellusretkiä vuorille, joissa on mahtavat maisemat. Itse Playa Del Inglesissä ei päivällä hirveästi ollut eloa, rannalla tai kämpillä laiskotellessa kului aika. Illalla kaupunki sitten heräili eloon. Aikalailla joka puolella Inglesiä tai ympäröivissä kaupunginosissa on baareja tai klubeja, joissa kului ilta- ja yötunnit.




Karnevaalit oli koko saarella se isoin juttu. Ensin oli 5 päivää esityksiä, joissa valittiin parhaimmat esiintyjät. Esiintyjät oli drag queeneista pikkulapsosiin karnevaaliasusteissa. Jokaisella päivällä oli oma teemansa. Lopuksi karnevaalit huipentuivat kulkueeseen, jossa esiintyjät kulkivat parhaimmat kärjessä ja perässä taviksille tarkoitetut juhlabussit. Sinä iltana Inglesin kadut olivat ihan täynnä juhlaväkeä erilaisiin asusteisiin ja naamiaispukuihin pukeutuneena.


Tällä reissulla jäi käteen myös pieni vilkaisu siitä, millaista on omistaa oma ravintola ja minkälaisia haasteita se tuo. Tietenkin opin ihan nopeutta ja stressinsietokyky kehittyi kiireisten iltojen myötä ja muutenkin yleistaitoja keittiötyöskentelyyn. Jonkun verran tutustuin asiakkaisiin vapaa-ajalla ja sitä myöten tapasin hyvin erilaisia ihmisiä.

Kyllä suosittelisin tuleville opiskelijoille tällaista ulkomailla töissäoppimista koko sydämellä. Jos ei ole mitään pakottavaa tarvetta olla Suomessa, niin reissuun vaan. Itse luulen oppineeni tällä reissulla monta kertaa enemmän, mitä olisin oppinut Suomen puolella. Keittiötaitojen lisäksi jäi iso läjä hyviä muistoja ja kokemuksia. CV:ssäkin näyttää hyvältä ulkomaan työreissut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti