Sisustajat Puolassa. 8.4.-28.4.2018 Puola, Poznán. Lintula Milla, Mylllylahti Saara, Palokangas Anne ja Silver Maarit

TYÖSSÄOPPIMISJAKSO 8.4.-28.4.2018
Puola, Poznán
sisustusneuvojaopiskelijat JEDU, Kalajoki
     Anne Palokangas
     Saara Myllylahti
     Maarit Silver 
sisustusrakentajaopiskelija JEDU, Nivala
    Milla Lintula



Sisustusalan opintojemme alussa emme osanneet aavistaa, että saisimme mahdollisuuden kokea työssäoppimista ulkomailla. Mahdollisuus tähän tuli yllättäen helmikuussa ja päätös lähtemisestä tapahtui todella nopeasti, opettajan kysyessä halukkaita lähtijöitä Puolaan työssä oppimaan.

Kalajoen Jedulla pidettiin kansainvälisyysinfo, josta saatiin hyvä tietopaketti tulevasta harjoittelupaikasta ja -jaksosta. Kaikki tapahtui lyhyessä ajassa ja pian huomasimme olevamme matkalla Puolaan.


Matkustuspäivä

 

Matka alkoi 8.4.2018 sunnuntaiaamuna klo 8.14 lumisesta Ylivieskasta. Matkareitti kulki Seinäjoen kautta Tikkurilaan, josta lähijuna vei meidät Helsinki-Vantaa -lentoasemalle. Finnairin siivin saavuimme Berliiniin, jossa lämmintä olikin jo +20º. Meitä tultiin hakemaan koulun minibussilla, jolla matkasimme Saksanpuolelta rajan yli Puolaan. Ajomatkan aikana saimme kokea ihanan, lähes kesäisen, auringonpaisteen ja kunnon ukkosmyrkyn sadekuuroineen. 



Perille Poznáan saavuimme lähempänä iltakymmentä. Opiskelija-asuntolassa meidät otettiin sydämellisesti vastaan ja kirjauduimme huoneisiimme. Huoneet oli kahden hengen huoneita, joissa oli omat WC:t ja suihkut sekä jääkaapit. Pitkän matkapäivän uuvuttamina oli mukava sujahtaa nukkumaan :)


-Anne, Maarit,Milla ja Saara-



1.päivä

Pakkasimme mukaan kahvipööniä ja suodatinpusseja varmistaaksemme aamukahvit. Saatavilla olleista tarveaineista kehitelty kahvinkeitin oli ehkä hieman poikkeuksellinen, mutta toimiva.



Huoneaamiaisen jälkeen yhteistyökoulun opettaja tuli sovitusti hakemaan meidät asuntolasta. Saimme matkaliput raitiotievaunuun eli tramiin ja matkustusohjeet. 


Matkustaminen tramilla vastasi pitkälti matkustamista Helsingin raitsikalla lukuun ottamatta ohi vilahtelevia maisemia. Poznánissa on paljon kulttuurihistoriallisia tiilestä tai kivestä tehtyjä rakennuksia, jotka sijaitsevat vieri vieressä tai kiinni toisissaan. Rakennusten yksityiskohdat ja koristeet ovat päätähuimaavia taidonnäytteitä ja erityisesti vanhat rakennukset ovat kapeita mutta korkeita.




Koulun erikoisuuten oli, että eteisen lasikopissa olevan henkilön piti avata sähkölukossa oleva ovi joka kerta siitä kuljettaessa. Saimme kuulla, että koulupäivät ovat lyhyitä, lounaan tilalla syödään vain sämpylä ja vasta illalla ruokaillaan tukevammin.

(alla kuva koulurakennuksesta)

Päivän aikana teimme kävellen opastetun kierroksen kaupungin keskustassa ja saimme kuulla maan historiasta. Ehdimme pistäytyä mm. torilla ja katedraalissa.




Koulupäivän päätyttyä osasimme suunnata tramilla takaisin asuntolaan ilman opastusta. Illemmalla kävimme vielä tutustumassa läheiseen ostoskeskukseen.


Puolan mittasuhteista koimme hupia ja hämmennystä jo ensimmäisenä iltana, kun emme meinanneet yltää asuntolan vaatenaulakoihin emmekä hyllyihin. Myös koulurakennus oli kaikilta mittasuhteiltaan ja väreiltään vaikuttava.  


-Maarit, Anne, Saara ja Milla-



2. päivä


Aamu valkeni hyvin nukutun yön jälkeen kesäisen lämpimänä. Lähdimme oppaaksi tulleen opettajan kanssa matkustamaan tramilla kohti workshoppia, joka sijaitsi neljänkymmenen minuutin matkan päässä asunnolta. Työssäoppimispaikassa valmistettiin oopperan lavasteet eli lavasterakenteet, asut ja asusteet. Myös muu näytöksissä tarvittava rekvisiitta (esim. liaanit, kakut, miekat yms.) valmistettiin siellä. 


 



Aamupäivällä Poznán Wielki teatterin artistic production manager Magdalena piti meille tiiviin informaatiopaketin oopperan lavastustoiminnasta. Oopperakausi kestää syyskuusta kesäkuulle, jona aikana esitetään kuusi eri oopperaa ja jokaiseen oopperaan joudutaan rakentamaan oma lavastuksensa. Magdalena toimii työnjohtajana ja koordinaattorina eli hän huolehtii lavasteiden toteuttamisen sovitun aikataulun mukaisesti suunnitelmista toteutukseen. Hänen työhönsä kuuluu yhteistyö eri tiimien kanssa (mm. valaistus-, puvustus-, lavasteiden rakentaja- ja muut suunnittelutiimit) ja huolehtiminen budjetissa pysymisestä. Toimeksiannot eri oopperoiden kesken saattoivat vaihdella muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Magdalena kertoi, että joskus lavasteiden toteuttamisen kanssa saattaa tulla odottamattomia ongelmia saada siitä halutun ja aidon näköinen sovitussa aikataulussa ja silloin työpäivät saattavat venyä.


Tässä linkki Wielki Teatterissa esitettyyn oopperaan, jonka lavasteet on toteutettu työssaoppimispaikassamme.





  



 Saimme päivän aikana paljon tietoa lavasteisiin liittyen ja näimme muutamia pienoismalleja.  Huomenna pääsemme teatteriin näkemään lavasteet paikanpäälle. 

-Anne, Maarit, Milla ja Saara-


3. päivä


Kolmas päivä oli odotuksia täynnä, koska pääsimme tutustumaan Poznán Wielki teatteriin ja siihen, miten siellä työskennellään ennen oopperaesitystä. 


Saimme nähdä lavasteseinien kokoamista, maskeerauksen valmistelua ja ihania esiintymisasuja, sekä kuunnella oopperamusiikkia harjoitusten merkeissä. Olimme edellisenä päivänä tutustuneet oopperan pienoismalleihin, joten nyt oli helpompi paikan päällä hahmottaa lavasteiden kokoamiseen liittyviä asioita ja haasteita.





Päivä oli mielenkiintoinen ja antoisa matka kulttuurin maailmaan.

-Saara,Milla, Maarit ja Anne- 



4.-5. päivät



Torstain ja perjantain olimme teatterin workshopissa valmistamassa lavasteita. Osa meistä teki kirkonpenkkejä ja osa teki maskeja. Kirkonpenkit tuntuivat ohjaajien mielestä valmistuvan liian nopeasti, joten tahtia piti hidastaa. 







Maskit valmistettiin (kierrätys)paperista, jota liisteröitiin 6-7 kerrosta valmiin muotin pohjalle. Muotti piti ensin käsitellä mehiläisvahalla, jotta kuivunut maski irtoaisi helpommin. Ohjaaja Jacek kertoi ehtivänsä tehdä 1-2 maskia päivässä eli työ on aika hidasta. Perjantaina ehdittiin aloittaa sarvien valmistaminen uretaanilevystä. 












Jokaisena harjoittelupäivänä mukanamme kulki pari paikallisen oppilaitoksen opiskelijaa eli tutoria. He toimivat tulkkeina, koska harjoittelupaikan ohjaajien englanninkielentaito voi olla vähäinen. Tutoreiden kanssa oli kiva työn ohessa keskustella kaikenlaisista asioista, kuten eroavaisuuksista Suomen ja Puolan koulutusjärjestelmissä, rakennuskulttuurissa ja ilmastossa ja tietenkin kuulla vinkkejä ostospaikoista Poznássa.


-Maarit, Anne, Saara-





6.-7. päivät

  


(uskoisitko että talon seinä on vain suora)



Lauantaina kävimme yhteistyökoulun kv-koordinaattorin kanssa kiertämässä nähtävyyksiä. Tutustuimme mm. Poznán armeijan museoon ja vanhimpaan katedraaliin. Sunnuntai oli vapaata oleskelua myös shoppailun suhteen, koska alkuvuodesta voimaan tulleen lain mukaan kaupat ja ostoskeskukset eivät saa olla avoinna.



 
 

-Maarit, Anne ja Saara-



TOINEN VIIKKO



8. -10. päivät


Toinen viikko alkoi sään puolesta sateisissa merkeissä. Harjoittelu workshopissa jatkui irroittamalla maskit muoteistaan ja leikkaamalla silmän- ja suunaukot pienen poranterän avulla. Nenä sekä silmän- ja suunympärykset päällystettiin nahkalla. Muu osa tullaan peittämään karvalla. Sarvien muotoileminen luonnollisen näköiseksi vaati taiteellista silmää ja yritimme parhaamme. 


Tiistaina olimme vaihteeksi koulullamme (Zespół Szkół Budownictwa Nr 1) taiteilija- kemisti Włodzimierz Trawińskin opissa. Ensin teimme pienet kipsityöt ja sitten hän opetti meille väri- ja maalausoppia.

 

Tiistai-iltana olimme koko Jedun opiskelijaryhmä Poznán Wielki-teatterilla katsomassa Jenufe-oopperaa, joka alkoi klo 19 paikallista aikaa. Esitys kesti kolme ja puoli tuntia väliaikoineen eli meillä oli riittävästi aikaa seurata lavastuksen teknisiä yksityiskohtia ja toteutusta. 

Jenufe-oopperan tarina lyhyesti:
 Ooppera on tarina kasvattiäidistä ja kasvattityttärestä, tarina maalaiskylän kolmiodraamasta, mustasukkaisuudesta ja sitä seuraavista järkyttävistä tapahtumista. Jenůfa on rakastunut kylän kaikkien naisten suosikkimieheen Ŝtevaan ja parin odotetaan menevän naimisiin. Kasvattiäiti ei kuitenkaan anna lupaa avioitua hulttion kanssa ennen kuin tämä parantaa tapansa. Ŝtevan velipuoli Laca on puolestaan myös rakastunut Jenůfaan ja haavoittaa mustasukkaisuuden puuskassa veitsellä Jenůfan kasvoja, koska ei saa tunteilleen vastakaikua. Aika kuluu ja Jenůfa synnyttää Ŝtevalle pojan. Ŝteva ei kuitenkaan enää huoli Jenůfaa tämän kasvoja rumentavan arven takia. Kasvattiäiti haluaa saada Jenůfan naimisiin hinnalla millä hyvänsä ja tekee järkyttävän teon: hän surmaa Jenůfan lapsen, jotta Laca suostuu ottamaan Jenůfan vaimokseen. Kaikki, myös Jenůfa ja Laca, uskovat lapsen kuolleen ns. normaalin kuoleman kunnes lapsen ruumis löydetään. Järkyttävistä tapahtumakäänteistä huolimatta ooppera päättyy anteeksiantoon – Jenůfa antaa anteeksi kasvattiäidilleen tämän tekemän kauhean teon ja Lacalle tämän aiheuttaman kasvojen turmelemisen ja suostuu lopulta Lacan puolisoksi.


Yöunet jäivät keskiviikkoa vasten olleena yönä lyhyiksi johtuen edellisillan pitkästä oopperanäytöksestä. Harjoittelupäivä sujui kuitenkin työstämällä eläinaiheisia maskeja. Poznán sää suosi jälleen meitä auringonpaisteella ja yli +20° lämmöllään. Lämpö on saanut myös magnolian puhkeamaan kukkaan.





- Maarit, Anne ja Saara-





11.-12. päivät

Torstain ja perjantain olimme workshopissa työstämässä maskeja. 


Perjantaina saimme kuulla, että se tulisi olemaan viimeinen harjoittelupäivämme siellä. Yllätyimme tiedosta, koska olimme varautuneet olemaan siellä kolmannenkin viikon. Hieman kiireellä teimme maskit valmiiksi. Siinä vaiheessa emme vielä tienneet mitä seuraava viikko pitää sisällään.

(Linkki Halka-oopperaan, jonka lavasteina vastaavia maskeja käytetään:
 https://www.youtube.com/results?search_query=halka+opera+pozna%C5%84)

-Saara,Anne ja Maarit-


13.-14. päivät


Yhteistyökoulu järjesti meille lauantai-iltapäivällä retken, joka suuntautui Poznánin maaseudulla sijaitsevalle Finlandia spot -mökille (lisätietoa paikasta sen omilla Facebook-sivuilla).


 Paikan rakentaminen oli aloitettu suomalaisten sponsoreiden avulla viime lokakuussa. Tilat olivat vielä keskeneräiset mm. pesu- ja saunatilojen osalta. 


Ohjelmassa meillä oli kävelylenkki läheiselle näkötornille, jonne kuljimme läpi puolalaisen metsän. Harmiksemme näkötorni olikin suljettu. Mökille palattuamme saimme nauttia opettajien valmistamasta grilliateriasta. Seuranamme oli kv-koordinaattori, koulun rehtori ja vararehtori sekä teknisten aineiden opettaja. 








Sunnuntaina vietimme aurinkoisen päivän lähellä sijaitsevan Malta-järven rannalla.



-Saara, Maarit ja Anne-




15.-19. päivät 




Maanantaina 23.4. pääsimme tutustumaan vuonna 2011 perustettuun School of Formiin. Siellä on mahdollista suorittaa neljä vuotta kestävä muotoilualan koulutus tai suorittaa myös erilaisia pätevöitymis- ja täydennyskoulutuksia. Peruskoulutuksen ensimmäisenä vuonna opintoihin sisältyy eri muotoilun aloja, joista valitaan itselle mieleinen erikoistumisala. Valmistuneiden joukosta osa on mm. työllistynyt huippubrändien palvelukseen tai luonut oman brändin ja yrityksen.(http://www.sof.edu.pl/pl/).







Tiistain ja keskiviikon olimme koululla opettaja Wlodzimierz Trawinskin ohjauksessa. Hän antoi meille perspektiivi- ja aksonometrioppia piirrustusharjoitusten kera. Samalla hän avasi meille eri taidesuuntien, kuten kubismin ja futurismin pääpiirteitä sekä esitteli myös omia taideluomuksiaan. Itsekin pääsimme kokeilemaan taiteen tekoa yhdistämällä erilaisia materiaaleja uudella tavalla. 







Taiteilija huolehti myös meidän hyvinvoinnista tarjoamalla tuhtia sitruuna-inkivääri-hunajateetä, jota hän itse kertoi nauttivansa säännöllisesti flunssan ehkäisyyn. 



Torstaina koululla järjestettiin paikallisten ammattikoulujen välisen suunnittelukilpailun finaali. Aiheena oli ollut suunnitella kello, joka ilmentäisi Puolan tämän vuoden 100:tta itsenäisyysvuotta. Kilpailuun selvinneet ryhmät saivat pari tuntia aikaa valmistaa suunnittelemansa kellon. Mekin saimme eteemme erilaisia materiaaleja (pahvia, kartonkia, sakset jne.) ja aikaa saman verran. Päädyimme pitäytymään suomalaisten suosimassa puu- ja luontoaiheessa. Lopputulos oli mielestämme yllättävänkin hyvä annettuihin resursseihin nähden. Saimme kehuja ja aplodeja sekä hienot diplomit rehtorin kiitosten kera. 




(Virallinen voittajatyö)



Iltapäivällä kokoonnuimme pitämään harjoittelujakson yhteenvedon, jossa kiitoksia jaettiin puolin ja toisin. Näin ollen harjoittelun virallinen osio päättyi. Perjantaina meille jäi vielä koko päivä aikaa tutustua Poznan nähtävyyksiin ja ihailla lämpimän kevään aikaansaamaa kukkaloistoa. Maanantaina vieraillessamme School of Formissa saimme kutsun perjantain valmistujaistilaisuuteen. Ehdimmekin seuraamaan muotinäytöstä, jossa esiteltiin todella ainutlaatuisia oppilaiden tekemiä luomuksia.







Matkustuspäivä kotiin (Tullakseen on lähdettävä)

 
(Kuvassa asuntolan ovi) 

Lauantain kotimatka alkoi jo klo 03. Matkalaukkuihin pakattiin tuliaisten lisäksi myös monia ainutlaatuisia muistoja. Päällimmäisenä mieleen jää hymyilevät ja ystävälliset ihmiset.




Lämpimät kiitokset kaikille 
 matkaan osallistuneille 
opiskelijoille ja opettajille sekä koti- että kohdemaassa! 
 Kiitos myös sinulle lukijamme!


"Paras koulutus, jonka voit hankkia, on sijoitus itseesi.

Sen ei tarvitse aina tarkoittaa korkeakoulua tai yliopistoa."

-Barren Buffet-
  
 -Anne, Saara, Maarit ja Milla- 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti