Työpaikalla tapahtuva oppiminen Kypros 7.4-19.5.2019 Ella Lehtola ja Elias Tyyska

Kypros 7.4.2019-19.5.2019
Paula`s restaurant, Ayia napa
Lehtola Ella, Tyyskä elias



















Opettajamme joka huolehtii kv-vaihdoista, kysyi meiltä, että haluammeko ulkomaille työharjoitteluun. Vastasimme kyllä. Sen jälkeen saimme listan, josta valitsimme mielestämme parhaan paikan, eli Kyproksen.  Halusimme sinne, koska siellä oli aiemmin ollut oppilaita meidän koululta. Eli oli jonkinlaista taustatietoa kyseisestä paikasta, ja tietenkin siksi, että siellä oli lämmin :D.

Saimme koululta tsekkauslistan, jossa oli mainittu kaikki asiat mitä pitää tehdä ennen reissua. sitten hankimme passit ja rokotukset jne. Emme olleet kummatkaan aiemmin käyneet ulkomailla, joten reissu  ja etenkin lentäminen jännitti aika paljon. Saimme kuitenkin hyvän ohjeistuksen kaikkeen.




























Menimme junalla Helsinkiin, ja odotimme sukulaisilla siihen asti, että lento lähtee. Lentomatka sujui jännityksestä huolimatta hyvin. Majoittajamme neuvoi meidät perille asti. 

Ensimmäiset kaksi päivää lepäilimme, ja tutustuimme paikkaan. Saimme valita, asummeko hotellissa, vai vaihtoehtoisesti opettajan ehdottamalla vuokrakämpällä. Valitsimme vuokrakämpän, koska se oli halvempi, ja hotelilla oli silloin remontti, niin vuokrakämppä oli siksi parempi valinta.















Meidät otettiin hyvin vastaan työpaikalla. Keittiöllä oli kaksi intialaista kokkia, Rocky ja Sunny, salin puolella oli sillä hetkellä pelkästään työnjohtajamme Paula. Ella oli puolet ajasta keittiöllä ja lopun ajan salissa tarjoilemassa. Elias oli keittiöllä koko ajan. Keittiöllä alussa tiskasimme, kuorimme perunoita, ja autoimme kaikessa missä osasimme. Ajan myötä aloimme tekemään alkuruokasalaatteja ja ruokia. Meillä oli molemmilla mukana vihkot, johon kirjoitimme ruokaohjeita ylös, niistä oli sitten helppo tarkistaa asiat joita ei muistanut. Työpäivät alkoivat klo. 15.00 ja loppuivat klo 10, mutta kiireisimpinä päivinä joutui olla 1-2H pidempään. Saimme joka päivä syödä ravintolalla.


 



  


Keittiö oli alkeellinen verrattuna suomalaisiin keittiöihin, tiskikone oli pieni, eikä keittiössä ollut letkua millä pestä lattia, vaan se pestiin heittämällä vettä ämpäristä. Kaikki tehtiin alusta asti itse, kun taas Suomessa voi tilata perunat kuorittuna ja salaatit valmiiksi pilkottuina. Keittiöön ja sen laitteisiin ei niinkään ollut perehdytystä, vaan siellä oppi oikeastaan vaan tekemällä ja kokeilemalla. Salissa ollessa Ella palveli asiakkaita, tarjoili ruokia ja juomia ja kattoi pöytiä.




 


Meille ei tullut varsinaista kulttuurishokkia, vaikka kaikki oli kyllä lievästi sanottuna erilaista kuin Suomessa. Paikalliset ihmiset olivat mukavia, ja ilma oli lämmin niin kuin oletimme. Aamuisin olimme monesti ulkona ennen töitä. Teimme 6 päivää töitä viikossa, maanantait oli vapaita, kun ravintola oli silloin suljettu. Työmatkamme kesti noin 10-15min pyörällä, jotka vuokrasimme ravintolan lähellä olevasta vuokraamosta koko ajalle. 

Vapaapäivinä kävimme rannalla ja kaupoissa, ja tutustuimme paikkoihin.  Plussaa oli ihanat maisemat ja lämpö.  Miinusta oli ehkä heikompi hygienia ja vasemmanpuolinen liikenne ja kaahailevat kuskit. :D Reissu oli kaikin puolin hyvä ja avartava, opittiin paljon uutta niin ammatillisesti kuin kulttuurista yleensäkin. Suosittelen vaihtoa kaikille vähänkään kiinnostuneille, koska tästä saa hyvää kokemusta ja kielitaito karttuu. Jos saataisiin jotain mukaan Kyprokselta, ottaisimme rannat, ja auringon (ja jäätelöt ja palmut jajaja..)














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti