INNOCRAFTS -hankkeen matka Irlantiin 3-9.12.2019


INNOCRAFTS HANKE – MATKARAPORTTI
Mullingar Winterfest tapahtuma, Irlanti 3.12-9.12. 



Innocrafts kansainvälisen yhteistyön avulla käsityötaitojen rikastuttaminen-hanke on käsityötaitoja ja käsityöalla toimintaa edistävä kehitysprojekti. Hanke keskittyy erityisesti innovatiiviseen käsityötaitojen siirtoon ja alalla toimimisen edistämiseen. Hanke kartoittaa, kerää ja vaihtaa Suomen ja Irlannin kesken olemassa olevia alaan liittyviä hyviä käytäntöjä, verkostoja ja kokemuksia. Yhtenä vierailukohteena on Mullingar Chamber Winterfest 2019 5.-8.12. Iloisen tunnelman ja uteliaisuuden merkeissä! 
Hankkeen rahoitus tulee EU:n maaseutuohjelmasta Rieska Leaderin ja Keskipiste Leaderin kautta. Matkalle osallistui 8 alueemme käsityöläistä ja irlantilaiset olivat suunnitelleet ohjelman paikallisine työpajoineen ja messuineen. Messutapahtumassa oli mahdollisuus myydä omia tuotteita. Tutustu tapahtumaan: www.winterfestmullingar.ie  
Majoitumme  (2 hengen huoneissa + aamiainen) tapahtumapaikan lähellä Annebrook House Hotellissa www.annebrook.ie 








































Osallistuimme Dublinissa, Irlannissa valtakunnallisilla Gifted käsityö ja design messuilla ke 4.12. Irlantilaiset yhteistytökumppani Aileen  esitteli meille 5 suomessa vierailutta  käsityöyrittäjää ja heidän tuotteitaan. 

Osallistuimme Mullingar Winterfest tapahtumaan 5.-8.12. Tutustuimme omatoimisesti vuorotellen ryhmissä Mullingarin kaupunkiin ja matkustimme Galwayn joulumarkkinoille pe ja la 6.-7.12. Näissä tutustuimme irlantilaiseen käsityökulttuuriin, tuotteisiin ja kaupunkikulttuuriin.





Mullingarissa osallistuimme 4 päivää paikallisille joulumessuille. Esittelimme suomalaisia käsityötuotteita ja pidimme työpajoja irlantilaisille. Saimme myös itse tutustua heidän käsityöperinteisiin, tuotteisiin ja työpajoihin. Myimme ja esittelimme tuotteitamme teltassa 4 päivää klo 11-21. Pidimme myös työnäytöksiä irlantilaisille. Kävimme päivien lomassa vuorotellen syömässä ja tutustumassa Mullingarin kaupunkiin, kävimme myös omatoimisesti tutustumassa Galwayn joulumarkkinoihin. 

 
 



Mullingar Winterfest oli kahden viikonlopun mittainen, jouluinen käsityötori koko perheelle. Mullingarin puistoalueella oli runsaasti myyntikojuja sekä mökkejä ja lapsille oli tivoli sekä iso luisteluareena. Me olimme ”Makers of Europe” teltassa yhdessä lähialueen irlantilaisten käsityöläisten kanssa. Teltassa oli 5 myyjää lisäksemme ja päivittäin vaihtuvat työnäytökset, joita oli yhteensä 6. Somistimme aluksi myyntipisteemme stylistin opastuksella. Torstaina oli myös hankkeen lanseeraus, jossa tutustuimme hankkeessa mukana oleviin ihmisiin, heidän kontakteihinsa ja kerroimme itsestämme. Tutustuimme tapahtumassa myös paikalliseen teatteriryhmään, joka oli käynyt vasta Ylivieskassa toisen Leader hankkeen myötä.





Matka oli onnistunut, kulttuuri- ja käsityöperinteitä jaettiin puolin ja toisin. Osallistujat saivat inspiraatiota, ideoita ja kontakteja sekä kielitaito karttui. Lisäksi verkostoiduimme, osallistuimme työnäytöksiin ja tutustuimme irlantilaiseen myyntikulttuuriin ja heidän käsityötuotteisiinsa ja työskentelyyn. 
Tapahtumissa tutustuimme irlantilaisiin tekijöihin ja tuotteisiin kuten; koruntekijöihin, silkkihuivien tekijään, puuseppään, tilkkutöiden tekijään, luonnonkosmetiikan tekijään, kuvanveistäjään sekä käsityöharrastajaryhmiin. Työnäytöksissä tutustuimme olkikorien punontaan, korttien askarteluun, mosaiikkitöihin, virkkaukseen ja neulontaan. Lisäksi stylisti/somistaja opasti meitä osastojen rakentamisessa/somistamisessa.  

Olisimme mielellämme kiertäneet Mullingarissa yhdessä irlantilaisten kanssa tai käyneet syömässä, mutta tällaista mahdollisuutta ei meille tarjottu. Olisimme halunneet tutustua paikalliseen kultuurikeskukseen, käsityömyymälöihin ja oppilaitoksiin, mutta niihin emme ehtineet, kun olimme myymässä tuotteitamme. Siinä olisikin ehkä hyviä tutustumiskohteita seuraavalle matkalle! 


 




Oma tehtäväni oli kertoa suomalaisesta käsityön opetuksesta, mukana oli Kalajoelta yksi vaatetuksen valmistama tuote, Jedun kv-esitteitä ja kyniä. Sain apua tulkkaukseen, kun välillä kielitaito ei ihan riittänyt.
Toukokuussa 2020 on tulossa Irlantilaisia vastavierailulle ja sieltä paikallisesta ammattiopistosta oli kovasti kiinnostuneita tulijoita. Yritin kertoa, että on mahdollisuus tulla kv-vaihtoon ja annoin Jedun kv-esitteen. Kontakteista ehkä 3-5 voi poikia yhteydenoton Jedun suuntaan.
Matka oli hyvä ja tärkeä huomata kuinka suomaisienkin ovat edelleen voimakkaasti käsitöistä kiinnostuneita ja moni tekee käsillään oman työnsä. Samalla käytiin hyviä keskusteluja siitä, mitä vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen yhteistyö vaatetus- ja muotialalla voisi olla.  

 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti