Exchange of Good Practices hankkeen matka 14.5-18.5.2019 Espanjaan


Exchange of Good Practices
Nursing schools from the Czech Republic,
Finland, Macedonia and Spain are comparing
Performance of nursing procedures
2018-1-CZ01-KA229-047990_3
IES Leonardo da Vinci, Spain
14.5–18.5.2019



Koulutuskeskus JEDU
Pisano Annika, Ylivieska
Kukkonen Päivi, Ylivieska
Leena Lähdesmäki-Mäkinen, Oulainen





Tiistai 14.5. 2019
Matkustuspäivä. Oulusta klo. 8.30. Alicantessa klo. 15.20. Lentokentältä meidät tuli hakemaan Sara. Majoituimme hotelli la City Hotel. Tervetuliaistapaksia kävimme syömässä Espanjan delegaation edustajien kanssa.

Keskiviikko 15.5.2015
Meidät haettiin hotellilta 9.00. Tapasimme oppilaitoksen rehtorin Carlos Herrero-Ordejón. Joka avasi projektitapaamisen. Tapasimme myös Alicanten KV-koordinaattori  Juan Formigósin


Tapasimme oppilaitoksella koko ryhmän ja tutustuimme oppilaitoksen tiloihin ja toimintaan. 

       


Opiskelijat pitivät meille esitelmän aiheesta Espanja ja Alicante. Opiskelijat esittelivät lisäksi paikallisen terveydenhuollon koulutuksen ja terveydenhuollon järjestelmän.

Tämän jälkeen Sara esitteli meille hoitajien pukeutumiskoodiin (korut, hiukset, kynnet, kengät, lävistykset, tatuoinnit) liittyvää hanketehtävää. Kävimme lounaalla opettajien kanttiinissa. Tämän jälkeen kävimme keskustelua opiskelijoiden tilanteesta eri maissa (kysymysten sisältö). Iltapäivällä lähdimme yhdessä jalkaisin tutustumaan Alicanteen. Hotellilla olimme klo. 21.00.


16.5.2019

Lähdimme vierailuille sairaalaan klo. 8.00. Vierailimme ensin HLA Vistahermosa sairaalassa, joka on yksityinen sairaala.

The best private hospital in Alicante and second in the Valencian Community
·        For the first time in its history, the HLA Clinic in Vistahermosa has entered into the list of the best 20 private hospitals in Spain, according to the (MRS) the Monitor of Health Service Standing elaborated by MERCO, the business monitor of corporative standing. In accordance with this ranking, HLA Vistahermosa is the best private hospital centre in the province of Alicante and the second best in the whole Valencian Community, this demonstrates their clear vocation as a reference beyond the provincial and autonomous regions. This study is the main index which measures health service standing in Spain, more than 5,000 surveys are analyzed each year on healthcare professionals, patient associations and specialized journalists all over the country.

·        “We are very proud as this means that we are at the peak of the PAHS private healthcare excellence and this is thanks to the effort of all the staff at the centre” assures doctor Concha Giner, medical director at HLA Vistahermosa. For the Reproductive Unit at HLA Vistahermosa it is an honour to have contributed to the recognition of this award together with other exemplary services offered in the other departments.


On yksi nykyaikaisimmista lääketieteen keskuksista Espanjassa. Sairaalaa meille esitteli Manulla Lillo-Crespo. Hän kertoi meille myös heidän projektistaan (Healint.eu), jossa on mukana myös suomalaisia. Projektissa arvioidaan kansainvälisen opiskelijavaihdon laatua ja luodaan laatukriteerit siihen. Kiersimme sairaalaa pienryhmissä.
















Tämän jälkeen tutustuimme geriatriseen Valencia sairaala. (Hospital se Sant Vicent del Raspeig). Sairaalan erikoisosaamista on geriatria, palleatiivinen ja neurologinen hoitotyö. Lisäksi tutustuimme toimintaterapiaan ja fysioterapiaan. Keskustelimme myös potilaiden kanssa. Hoitotyön johtaja korosti hoidon inhimillisyyttä ja ihmisläheisyyttä. 





Kävimme iltapäivällä Alicanten yliopistolla tutustumassa sairaanhoitajakoulutuksen simulaatio- opetukseen ja sen tiloihin. 







Klo 16.00 menimme vihdoin syömään.
Klo. 18.00 opiskelijat aloittivat esittelemään meille hoitotyön toimintoja ja he lopettivat esittelyssä klo. 20. Tämän jälkeen kävimme vielä keskustelua syksyn 2019 vaihdoista. Lähdimme päätösillalliselle klo. 22.15.


















Perjantai 17.5.2019
Perjantai oli erittäin tuulinen päivä ja isännät peruivat suunnitellun Tabarca retken. Ajelimme rannikolla ja tutustuimme Santa Polan suola-altaisiin. Tämän jälkeen lähdimme yhdessä syömään. Lounaalle osallistuivat myös rehtorin Carlos Herrero-Ordejón, sekä KV-koordinaattori  Juan Formigós.




Lounaan jälkeen tutustuimme meripelastukseen. Meripelastusta tällä alueella hoitavat Punaisen ristin vapaaehtoiset. Teimme myös lyhyen venematkan satama-altaassa. Takaisin hotellilla olimme 20.00.





Hankkeen logoksi valittiin Marta Santoksen logo (ei vielä kuvana).



Lauantai 18.5.2019

Lentomme Alicantessa lähdimme klo. 7.55 ja kotona olimme n. 23.15.







Työelämäjakso Saksassa 16.3-6.4.2019 Marko Parhiala


Saksa 16.3 -6.4.2019

Kapellen - drusweiler
Marko Parhiala



Hirsityöt ja Huvit

Kaikki alkoi siitä, että tavoittelin Timber-hirren vientipäällikköä Jussi Larssonia kysyäkseni uutta asennuskohdetta Saksasta raksapojille kansainväliseen harjoitteluun. Tälläkin kertaa tärppäsi ja pääsimme lähtemään 4 raksapojan, 2 kakkosluokkalaista ja 2 kolmosluokkalaista, kanssa Keski-Saksaan pystytysreissuun. Matka oli taasen huippu, mutta pieniä ongelmiakin aina mukaan liittyy. Majoitus oli pienessä kylässä noin 3 kilometrin päässä työmaalta. Emäntä sattui olemaan tyypillinen saksalainen, joten pieniltä konflikteiltakaan ei vältytty! No kaikki ongelmat on tehty voitettavaksi ja niistä selvittiin kunnialla? Isäntämme ja asiakkaamme oli taasen epätyypillinen Saksalainen ”Norbert” ja hänen kanssaan pärjäsimme mainiosti, lähinnä englannin kielellä.












Työt alkoivat perinteisesti hirsikehikon pystytyksellä. Nosturia ei monestikaan näkynyt, joten hirttä sai taaskin repiä ihan kunnolla. Maisemat olivat kauniin metsäiset ja vuoristokin alkoi näiltä tienoilta. Meillä oli myös oma kokki työmaalla!!

















Vierailimme parissa paikassa viikonloppuina Saksan nähtävyyksiä katselemassa! Paljon löytyy kauniita paikkoja, kannattaa käydä, jos joskus on mahdollista….



















Työpaikalla tapahtuva oppiminen Kypros 7.4-19.5.2019 Ella Lehtola ja Elias Tyyska

Kypros 7.4.2019-19.5.2019
Paula`s restaurant, Ayia napa
Lehtola Ella, Tyyskä elias



















Opettajamme joka huolehtii kv-vaihdoista, kysyi meiltä, että haluammeko ulkomaille työharjoitteluun. Vastasimme kyllä. Sen jälkeen saimme listan, josta valitsimme mielestämme parhaan paikan, eli Kyproksen.  Halusimme sinne, koska siellä oli aiemmin ollut oppilaita meidän koululta. Eli oli jonkinlaista taustatietoa kyseisestä paikasta, ja tietenkin siksi, että siellä oli lämmin :D.

Saimme koululta tsekkauslistan, jossa oli mainittu kaikki asiat mitä pitää tehdä ennen reissua. sitten hankimme passit ja rokotukset jne. Emme olleet kummatkaan aiemmin käyneet ulkomailla, joten reissu  ja etenkin lentäminen jännitti aika paljon. Saimme kuitenkin hyvän ohjeistuksen kaikkeen.




























Menimme junalla Helsinkiin, ja odotimme sukulaisilla siihen asti, että lento lähtee. Lentomatka sujui jännityksestä huolimatta hyvin. Majoittajamme neuvoi meidät perille asti. 

Ensimmäiset kaksi päivää lepäilimme, ja tutustuimme paikkaan. Saimme valita, asummeko hotellissa, vai vaihtoehtoisesti opettajan ehdottamalla vuokrakämpällä. Valitsimme vuokrakämpän, koska se oli halvempi, ja hotelilla oli silloin remontti, niin vuokrakämppä oli siksi parempi valinta.















Meidät otettiin hyvin vastaan työpaikalla. Keittiöllä oli kaksi intialaista kokkia, Rocky ja Sunny, salin puolella oli sillä hetkellä pelkästään työnjohtajamme Paula. Ella oli puolet ajasta keittiöllä ja lopun ajan salissa tarjoilemassa. Elias oli keittiöllä koko ajan. Keittiöllä alussa tiskasimme, kuorimme perunoita, ja autoimme kaikessa missä osasimme. Ajan myötä aloimme tekemään alkuruokasalaatteja ja ruokia. Meillä oli molemmilla mukana vihkot, johon kirjoitimme ruokaohjeita ylös, niistä oli sitten helppo tarkistaa asiat joita ei muistanut. Työpäivät alkoivat klo. 15.00 ja loppuivat klo 10, mutta kiireisimpinä päivinä joutui olla 1-2H pidempään. Saimme joka päivä syödä ravintolalla.


 



  


Keittiö oli alkeellinen verrattuna suomalaisiin keittiöihin, tiskikone oli pieni, eikä keittiössä ollut letkua millä pestä lattia, vaan se pestiin heittämällä vettä ämpäristä. Kaikki tehtiin alusta asti itse, kun taas Suomessa voi tilata perunat kuorittuna ja salaatit valmiiksi pilkottuina. Keittiöön ja sen laitteisiin ei niinkään ollut perehdytystä, vaan siellä oppi oikeastaan vaan tekemällä ja kokeilemalla. Salissa ollessa Ella palveli asiakkaita, tarjoili ruokia ja juomia ja kattoi pöytiä.




 


Meille ei tullut varsinaista kulttuurishokkia, vaikka kaikki oli kyllä lievästi sanottuna erilaista kuin Suomessa. Paikalliset ihmiset olivat mukavia, ja ilma oli lämmin niin kuin oletimme. Aamuisin olimme monesti ulkona ennen töitä. Teimme 6 päivää töitä viikossa, maanantait oli vapaita, kun ravintola oli silloin suljettu. Työmatkamme kesti noin 10-15min pyörällä, jotka vuokrasimme ravintolan lähellä olevasta vuokraamosta koko ajalle. 

Vapaapäivinä kävimme rannalla ja kaupoissa, ja tutustuimme paikkoihin.  Plussaa oli ihanat maisemat ja lämpö.  Miinusta oli ehkä heikompi hygienia ja vasemmanpuolinen liikenne ja kaahailevat kuskit. :D Reissu oli kaikin puolin hyvä ja avartava, opittiin paljon uutta niin ammatillisesti kuin kulttuurista yleensäkin. Suosittelen vaihtoa kaikille vähänkään kiinnostuneille, koska tästä saa hyvää kokemusta ja kielitaito karttuu. Jos saataisiin jotain mukaan Kyprokselta, ottaisimme rannat, ja auringon (ja jäätelöt ja palmut jajaja..)














Työpaikalla tapahtuva Benalmadena, Espanja 03.02-28.02.2019 Laura Isokääntä


Matkaraportti

Työssäoppiminen 03.02-28.02.2019 Vithas Xanit Hospital, Benalmadena, Espanja

Joulukuussa kuulin mahdollisuudesta lähteä työssäoppimaan Espanjan Benalmadenaan. Silloin jo aloin kiinnostumaan lähdöstä ja monta päivää sekä viikonlopun yli mietin asiaa. Alkuviikosta kävin sanomassa, että olen kiinnostunut lähtemään, jonka jälkeen aloimme järjestelemään asioita.

Lähdin jännittynein tunnelmin yksin matkaan. Mielessä oli vain, että kuinka pärjään kuukauden yksin, täysin minulle vieraassa maassa. Silti tunnelma oli odottava ja innostunut. Kerrankin olin tekemässä sellaista, mistä olin osannut vain haaveilla. Maanantai aamuna matkustin junalla kohti Helsinkiä. Lentokentälle saapuessani minulla oli hyvin aikaa suunnistaa oikealle portille ja ylimääräistä aikaa jäi myös. Lentokoneessa istuessa mietin vieläkin, että mihin oikein olen matkalla.



Illalla olin Espanjan aikaan 21.30 majapaikassani. Espanjassa kello on siis tunnin jäljessä Suomen aikaan verrattuna. Ei muuta kuin nukkumaan ja aamulla tutustumaan tulevaan harjoittelupaikkaani, Vithas Xanit sairaalaan. Paikka oli yksityinen kansainvälinen sairaala, joten kuukauden aikana potilaina oli myös Suomalaisia.








Sairaala kuvattuna bussipysäkilltä, ei hullummat maisemat! 😊


Itse työskentelin osastolla, jossa oli potilaina esimerkiksi leikkauksesta toipuvia ja  syöpäpotilaita eli minulle kerrottiin, että osasto oli sisätautien osasto. Osastolla jouduin paljon itse kysymään, mitä tehdä seuraavaksi sekä olemaan oma-aloitteinen ja aktiivinen. 

Osastolla työskenteli sairaanhoitajia sekä lähihoitajia. Lähihoitajan työnkuva poikkesi siitä, mihin on Suomessa tottunut. Siellä sairaanhoitaja teki samoja töitä, mitä lähihoitaja Suomessa ja lähihoitajat huolehtivat paljon potilaan hygieniasta ja käyttivät suihkussa sekä vaihtoivat vuodevaatteita. Lähihoitajat mittasivat lämmön, painon yms. Sekä avustivat sairaanhoitajia esimerkiksi isomman haavan hoidossa. Itse kuljin lähihoitajan sekä loppua kohden sairaanhoitajan mukana, kun kerroin mitä minun pitäisi oppia sekä mitä lähihoitajat Suomessa tekevät. 

Majoituin huoneistohotellissa, vain 100m matkan päässä rannalta. Kävelymatkaa sairaalalle tuli n. 3km, mutta kuljin matkat yleensä bussilla. Aamuisin oli vielä sen verran hämärää, että koin parhaakseni kulkea bussilla. 😊 Bussipysäkki sijaitsi heti hotellin vieressä tien toisella puolella. 




Vapaa-aikani vietin kuljeskellen ympäri Benalmadenaa, kiertelin kaupoissa sekä vierailin naapuri kaupungeissa Fuengirolassa ja Torremolinoksessa. Malagassa olisin myös halunnut käydä, mutta jostain syystä siellä jäi käymättä. 😊 Kumpaankin paikkaan pääsee helposti bussilla mutta myös juna kulki Fuengirolaan ja Malagaan.

Benalmadenassa oli myös Puerto Marinan satama, hieno paikka sekin. Ensimmäiset kaksi viikkoa olin yksin, kunnes Suomesta tuli kaksi opiskelijaa lisää, joten heidän kanssa tuli liikuttua loppuressun ajan. Kelit suosi kyllä hyvin tämän reissun ajan. Toki aamuisin sai olla takki päällä lähtiessä töihin, mutta töistä lähtiessä tarkeni helposti T-paidalla. Muutama päivä oli pilvinen ja sateinen, mutta muuten aurinko paistoi mukavasti ja väriäkin tarttui jopa ihoon, tästä mainitsi myös sairaalan suomen kielen tulkki muutamaan kertaan... 😊 


























Puerto Marinan satama


Jos olet edes hieman kiinnostunut työssäoppimisjaksosta ulkomailla, suosittelen kovasti! 
Vaikka oma englannin kielen taitoni ei ole parhaimmasta päästä niin jopa minä selvisin kuukauden englannin kielellä, sekä opin sitä myös lisää. Kannattaa ottaa selvää onko juuri Sinulla mahdollisuus lähteä ja jos on niin annan vain yhden vinkin... LÄHDE!! Tulet takaisin monta kokemusta rikkaampana ja hyvät muistot jäävät mieleen joita voi sitten vanhana kiikkutuolissa muistella!



 

Loppuun vielä pari kuvaa, toinen lintupuistosta sekä näihin kavereihin voi törmätä kävelylenkillä 😊