Työssäoppimisraportti Saksa 28.10-10.11.2017 Juhani Niemi ja Tapani Maikola

Saksan työharjoittelu 28.10-10.11.2017


Olimme työssäoppimassa Saksassa kumpikin eri tiloilla. Matkamme alkoi Finnlinesin laivalla Helsingistä Travemundeen Tapanin auto mukanamme. Laivalla aikaa vietimme saksaan tutustuen netistä ja sanakirjasta tietoa etsien. Laivalla oli ilmainen sauna ja poreallas missä vietimme aikaa.




Molempien työpaikat olivat melko lähellä Tanskan rajaa. Välimatkaa tilojen välillä on noin 30 km.
Juhanin työpaikka oli Hof Barslund maitotila Lindewitissä. Tilalla lypsettiin kahdessa navetassa. Lypsäviä oli noin 300. Päivittäisiin töihin kuului suurimmaksi osaksi työskentely eläinten kanssa. Asuin samassa kylässä yhden paikallisen perheen kotona. Työkavereista eivät kaikki puhuneet englantia lainkaan joka aiheutti välillä haasteita. Alkuun pidin sanakirjaa kokoajan mukana töissä mutta sitä ei tarvinut ollenkaan.
Tapanin työpaikka oli Ockholm nimisessä kylässä pieni maitotila. Asuin tilan vieressä sijaitsevassa asunnossa jossa asui tilan omistajan vanhemmat.
Saksalainen ruoka oli erittäin hyvää. Saksalaiseen ruokakulttuuriin kuului rasvainen ja lihapitoinen ruoka. Suuri ero oli suomeen verrattuna että maito ei ollut ruokajuoma ja tarjolla oli aina kivennäisvettä ja limsaa.

Vapaa-aikana kävimme monissa kaupungeissa ja vietimme aikaa paikallisten nuorien kanssa. Kävimme myös päivän reissulla Tanskan puolella isossa traktoriliikkeessä.


Suomeen palasimme ajamalla Tanskan ja Ruotsin kautta matkaa tukholmaan satamaan tuli noin 1000km.
Matka oli erittäin onnistunut saimme paljon uusia kavereita ja kokemusta erinlaisesta maidontuotannosta.


Juhani Niemi ja Tapani Maikola
Haapajärven ammattiopisto
Maaseutuyrittäjä-opiskelijat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti