Työssäoppimisraportti Gran Canaria, Playa De Ingles, Espanja 3.11-17.12.2017 Janika Jauhoniemi ja Aleksi Niskanen

Ravintola Mummola

Saimme ensimmäisen vuoden aikana kuulla mahdollisuudesta päästä ulkomaille työssäoppimaan kolmantena vuotena. Syksyllä 2017 rupesimme opettajan kanssa keskustelemaan mahdollisista ulkomaan työssäoppimispaikoista. Kaksi kiinnostavinta työssäoppimisen paikkaa olivat Gran Canaria ja Kroatia.  Päädyimme Gran Canarialle, sillä saimme mahdollisuuden päästä molemmat sinne samanaikaisesti. Joten rupesimme opettajien kanssa miettimään mahdollisia työpaikkoja, ja loppujen lopuksi päädyimme ravintola Mummolaan Gran canarialla.


Haimme työssä oppimaan ulkomaille, koska molempia kiinnosti oppia eri kulttuurista ja oppia valmistamaan ruokaa eri tavalla.  Valmistauduimme matkalle tutkimalla Mummolan annoksia ja teimme annoskortteja etukäteen, myöskin englanninkieltä opiskelimme kielitestien ja kieliharjoitusten avulla.





Ajattelimme aluksi, että matkustaminen eri maahan ja lentäminen olisi meille haaste, koska emme kumpikaan ole aikaisemmin matkustaneet eri maahan. Selvisimme kuitenkin hyvin, eikä tullut ongelmia ja olimme ajoissa lennoilla.

Matkustimme ensin Pyhäjärveltä Onnibussilla Helsinkiin, josta menimme junalla Helsinki-Vantaan lentokentälle. Sieltä lensimme Norwegianin lentokoneella Gran Canarian Las Palmasiin, mistä meidät haki Mummolan omistaja Tero. Kun Tero haki meidät lentokentältä, hän näytti samalla matkalla asunnolle, missä on lähimmät kaupat, missä Mummola sijaitsi ja auttoi meidät ihan asunnon ovelle asti.

Maanantaina oli ensimmäinen työpäivä, Aleksi aloitti aamuvuorossa Vesan kanssa. Ensimmäinen aamu meni suurimmaksi osaksi paikkojen ja työtapojen oppimiseen. Sitten Aleksin työvuoro loppui noin klo 16.00 aikoihin jolloin Janikan vuoro alkoi. Iltavuorossa oppi ensimmäisenä päivänä heti, miten annoksia nostetaan, mitä eri annoksiin tulee ja millä tavalla ne korostuvat parhaiten lautasella.


Työssäoppimisen tavoitteena oli parantaa kielitaitoa ulkomailla ja tutustua erilaiseen tapaan valmistaa ruoka-annoksia. Ensimmäisinä päivinä opettelimme työpaikalla, miten annokset kasattiin, mistä löytää mitäkin, tutustuimme henkilökuntaan ja vakioasiakkaisiin. Alussa avustimme pelkästään annosten nostossa ja loppua kohden saimme nostaa annokset itsenäisesti valvottuna. Alussa annosten valmistaminen oli hankalaa, koska jokaisella oli omat tapansa valmistaa annokset, mutta loppujen lopuksi löysimme yhteisen sävelmän työnteossa.

  

                                           
Kulttuuri ei kuitenkaan kauheasti eronnut, koska ravintola oli Suomalainen ja työntekijät olivat myöskin Suomalaisia. Työ kuitenkin erosi todella paljon, esimerkiksi keittiön kuumuuden puolesta, ja ilmastointi ei ole kuitenkaan aivan samaa tasoa kuin Suomessa. Kaikki piti tehdä pulloveteen, koska vesi on siellä niin paljon kalkkipitoisempaa.

Asuminen onnistui hyvin, olisimme voineet kylläkin löytää parempiakin puolia, koska esimerkiksi kaikki oli espanjaksi, joka toi alussa ainakin huomattavasti haasteita, mutta loppua kohden asiat helpottuivat, kun alkoi oppia kieltä ja tapoja. Oli myös ongelmia lämpimän veden kanssa, koska sitä ei kuitenkaan aivan kauheasti tullut, koska asunnon vesivaraaja oli todella pieni.



Työpäivinä söimme työpaikalla ja vapaa-ajalla kävimme eri paikoissa syömässä, tai ostimme kaupasta ja teimme yhdessä ruoan. Oli myöskin paljon niitä päiviä, kun oli aivan eri vuorot, jolloin ostimme vain jotain pientä ja helppoa ruokaa. Vapaa päivinä otimme aurinkoa, kävimme dyyneillä ja katselemassa eri paikkoja. Pidimme elokuvailtoja myöskin tai sitten vain istuimme parvekkeella ja puhuimme mitä työpäivän aikana oli tapahtunut. 

Vapaa-ajalla tutustuimme moniin eri maalaisiin ihmisiin, esimerkiksi espanjalaisiin, norjalaisiin ja sitten myös todella paljon eri työpaikoissa oleviin Suomalaisiin työntekijöihin. Vietimme myös paljon iltoja työkavereiden kanssa vain iltaa istumassa.
No ainakin kaupoissa saattoi tulla ongelmia, kun kaikki tosiaan oli espanjaksi eivätkä työntekijät juurikaan puhuneet englantia. Miinuksia reissussa oli se, että lähes kaikki oli espanjaksi eikä juurikaan kukaan ei puhunut englantia, asunto oli vähän huonokuntoinen. Plussaa oli lämpö, halpa asunto, työkavereiden mukavuus ja auttavaisuus, hyvät maisemat, tuotteiden halpuus, halpa kulkeminen taksilla ja bussilla. Todella iso positiivisuus oli, että kaikki ihmiset olivat todella mukavia, ja kaikkien kanssa tuli hyvin toimeen.


Kasvoimme todella paljon henkisesti reissun aikana, osaamme katsoa asiat eri kantilta. Opimme nostamaan annoksia nopeammin, valmistelemaan oma aloitteisesti kaiken, uskoisin että molempien kielitaito parani. Suosittelisimme tätä mahdollisuutta kaikille ulkomaantyössäoppimisen kiinnostuville, reissussa oppii paljon uusia asioita, mitä et Suomessa välttämättä opi ja vapaa-ajalla pääsee tutustumaan erilaisiin maisemiin/matkustuskoheisiin.

Jos työssäoppimispaikalta saisi jotain tuoda Suomeen se olisi positiivinen/rento ilmapiiri työntekijöiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti