Ravintola Mummola
Saimme ensimmäisen vuoden aikana kuulla mahdollisuudesta päästä ulkomaille työssäoppimaan kolmantena vuotena. Syksyllä 2017 rupesimme opettajan kanssa keskustelemaan mahdollisista ulkomaan työssäoppimispaikoista. Kaksi kiinnostavinta työssäoppimisen paikkaa olivat Gran Canaria ja Kroatia. Päädyimme Gran Canarialle, sillä saimme mahdollisuuden päästä molemmat sinne samanaikaisesti. Joten rupesimme opettajien kanssa miettimään mahdollisia työpaikkoja, ja loppujen lopuksi päädyimme ravintola Mummolaan Gran canarialla.Haimme työssä oppimaan ulkomaille, koska molempia kiinnosti oppia eri kulttuurista ja oppia valmistamaan ruokaa eri tavalla. Valmistauduimme matkalle tutkimalla Mummolan annoksia ja teimme annoskortteja etukäteen, myöskin englanninkieltä opiskelimme kielitestien ja kieliharjoitusten avulla.
Ajattelimme aluksi, että matkustaminen eri maahan ja
lentäminen olisi meille haaste, koska emme kumpikaan ole aikaisemmin
matkustaneet eri maahan. Selvisimme kuitenkin hyvin, eikä tullut ongelmia ja
olimme ajoissa lennoilla.
Matkustimme ensin Pyhäjärveltä Onnibussilla Helsinkiin,
josta menimme junalla Helsinki-Vantaan lentokentälle. Sieltä lensimme
Norwegianin lentokoneella Gran Canarian Las Palmasiin, mistä meidät haki
Mummolan omistaja Tero. Kun Tero haki meidät lentokentältä, hän näytti samalla
matkalla asunnolle, missä on lähimmät kaupat, missä Mummola sijaitsi ja auttoi
meidät ihan asunnon ovelle asti.
Maanantaina oli ensimmäinen työpäivä, Aleksi aloitti
aamuvuorossa Vesan kanssa. Ensimmäinen aamu meni suurimmaksi osaksi paikkojen
ja työtapojen oppimiseen. Sitten Aleksin työvuoro loppui noin klo 16.00
aikoihin jolloin Janikan vuoro alkoi. Iltavuorossa oppi ensimmäisenä päivänä
heti, miten annoksia nostetaan, mitä eri annoksiin tulee ja millä tavalla ne
korostuvat parhaiten lautasella.
Työssäoppimisen tavoitteena oli parantaa kielitaitoa
ulkomailla ja tutustua erilaiseen tapaan valmistaa ruoka-annoksia. Ensimmäisinä päivinä opettelimme työpaikalla, miten annokset
kasattiin, mistä löytää mitäkin, tutustuimme henkilökuntaan ja
vakioasiakkaisiin. Alussa avustimme pelkästään annosten nostossa ja loppua
kohden saimme nostaa annokset itsenäisesti valvottuna. Alussa annosten
valmistaminen oli hankalaa, koska jokaisella oli omat tapansa valmistaa
annokset, mutta loppujen lopuksi löysimme yhteisen sävelmän työnteossa.
Asuminen onnistui hyvin, olisimme voineet kylläkin löytää
parempiakin puolia, koska esimerkiksi kaikki oli espanjaksi, joka toi alussa
ainakin huomattavasti haasteita, mutta loppua kohden asiat helpottuivat, kun
alkoi oppia kieltä ja tapoja. Oli myös ongelmia lämpimän veden kanssa, koska
sitä ei kuitenkaan aivan kauheasti tullut, koska asunnon vesivaraaja oli
todella pieni.
Työpäivinä söimme työpaikalla ja vapaa-ajalla kävimme eri
paikoissa syömässä, tai ostimme kaupasta ja teimme yhdessä ruoan. Oli myöskin
paljon niitä päiviä, kun oli aivan eri vuorot, jolloin ostimme vain jotain
pientä ja helppoa ruokaa. Vapaa päivinä otimme aurinkoa, kävimme dyyneillä ja
katselemassa eri paikkoja. Pidimme elokuvailtoja myöskin tai sitten vain
istuimme parvekkeella ja puhuimme mitä työpäivän aikana oli tapahtunut.
Vapaa-ajalla tutustuimme moniin eri maalaisiin ihmisiin,
esimerkiksi espanjalaisiin, norjalaisiin ja sitten myös todella paljon eri
työpaikoissa oleviin Suomalaisiin työntekijöihin. Vietimme myös paljon iltoja
työkavereiden kanssa vain iltaa istumassa.
No ainakin kaupoissa saattoi tulla ongelmia, kun kaikki
tosiaan oli espanjaksi eivätkä työntekijät juurikaan puhuneet englantia. Miinuksia reissussa oli se, että lähes kaikki oli espanjaksi
eikä juurikaan kukaan ei puhunut englantia, asunto oli vähän huonokuntoinen. Plussaa oli lämpö, halpa asunto, työkavereiden mukavuus ja
auttavaisuus, hyvät maisemat, tuotteiden halpuus, halpa kulkeminen taksilla ja
bussilla. Todella iso positiivisuus oli, että kaikki ihmiset olivat todella mukavia,
ja kaikkien kanssa tuli hyvin toimeen.
Kasvoimme todella paljon henkisesti reissun aikana, osaamme
katsoa asiat eri kantilta. Opimme nostamaan annoksia nopeammin, valmistelemaan
oma aloitteisesti kaiken, uskoisin että molempien kielitaito parani. Suosittelisimme tätä mahdollisuutta kaikille ulkomaantyössäoppimisen
kiinnostuville, reissussa oppii paljon uusia asioita, mitä et Suomessa
välttämättä opi ja vapaa-ajalla pääsee tutustumaan erilaisiin
maisemiin/matkustuskoheisiin.
Jos työssäoppimispaikalta
saisi jotain tuoda Suomeen se olisi positiivinen/rento ilmapiiri työntekijöiden
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti