Työelämäjakso Fuengirolassa, Espanjassa 4-11.11.2019 Sanna Pellikka



Jaksoni Fuengirolassa, Espanjassa 4-11.11.2019
Sanna Pellikka



 Suunnittelua


Mahdollisuus lähteä tälle jaksolle tuli kohdalleni yllättäen ja asiat etenivätkin nopealla tahdilla. Oulaisten sote yksikön, kaksi Raahen aikuisopiskelijaa aloittivat 4.11 työpaikalla tapahtuvaan oppimisen Reidencia Girasolissa, Fuengirolassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Oulaisista (ja ilmeisesti koko Jedusta) lähti lähihoitaja opiskelijoita Etelä - Espanjaan. Minun tehtäväni oli mennä mukaan, tutustua tähän meille uuteen paikkaan, kartoittaan palvelukodin sopivuus lähihoitajaopiskelijoille sekä kartoittaa myös alueen muita mahdollisia työpaikalla tapahtuvan oppimisen paikkoja. Tavoitteenani oli löytää erityisesti ensihoitaja- sekä sairaanhoidon ja huolenpidon opiskelijoille akuutimpia sairaalapaikkoja.
Sillä ajalla mikä minulle suunnitteluun jäi, tutustuin alueen mahdollisuuksiin, lähetin muutaman sähköpostin alueen sairaaloihin, saamatta niihin kuitenkaan vastauksia. Samalla sain varattua lennot, löydettyä sopivan majoituksen, vietettyä syysloman ja lähetettyä omat opiskelijani maailmalle. Eli melkoista kiirettä piti ja siksi varmaan lähtöhetkellä, vielä Oulunsalon kentällä olo oli hieman epäuskoinen.




Perille

Matkasin lentäen Oulusta Helsinkiin maanantaina 4.11, josta sitten tiistai aamuna Gatwickin kautta Malagaan. Malagassa vastassa oli lämmin, mutta tuulinen keli. Näppärästi liput junaan, trenjeen ja ei kun matka jatkui kohti Fuengirolaa. Juna oli täpösen täynnä ja ensimmäiset espanjan kielen keskustelut käytiin, minun osaltani ne jäivät kyllä lähinnä elekielen varaan.

Google mapsin avulla löytyi Maria sekä huoneisto, jossa oli viikon ajan tarkoitus majoittua. Huoneisto oli edullinen ja itseasiassa myös kahdelle opiskelijalle oikeinkin sopiva; kaksi makkaria, keittiö nurkkaus astioineen, kylppäri, pyykkikone… siis kaikki mitä pidempiaikaiseenkin asumiseen tarvitaan.
Ensimmäinen ilta menikin matkasta toipumiseen ja ensimmäiseen super mercadon etsimiseen. Kaupasta kaappiin täytettä ja ranta ravintolasta murua rinnan alle. 





Malagan maakunta, Andalusian ja Costa Del Solin alue


Malaga on Etelä-Espanjan suurin kaupunki ja siellä sijaitsee myös lentokenttä. Malagan ja etelärannikon kaupunkien välillä kulkee juna, jolla on sujuvaa kulkea paikasta toiseen. Malagan ja Fuengirolan välimatka on n. 35km ja junalla siihen menee 20min. Myös lentokentältä pääsee junalla helposti kohteeseen. Junan pääteasema on Fuengirolassa.
Fuengirola on suomailaisten suosima asuin- ja lomanviettopaikka. Alueella asuu n 80 000 asukasta. Suomalaisia koko Costa Del Solin alueella on 30 000, Fuengirolassa pysyvästi asuvia on noin 5000. Suomalaiset asuvat pääasiassa Los Pacoksen sekä Los Bolichesin alueella.

Benalmadena sijaitsee Fuengirolasta n. 15km Malagaan päin vuoren rinteellä. Benalmadena on saman kokoinen kaupunki kuin Fuengirolakin. Juna kulkee Benalmadenan reunalla, itse kaupunki jää hieman enemmän vuoren rinteeseen.

Marbella sijaitsee kauimpana näistä kaupungeista Malagasta katsottuna (n. 65km). Fuengirolasta Marbellaan on 35km. Marbella on kaupungeista suurin, 140 000 asukasta. Marbellaan Fuengirolasta pääsee hyvin bussilla. 




Ja eikun hommiin…


Residencia Girasol Senior

Opiskelijani olivat aloittaneet työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksonsa Girasolissa muutamaa päivää aikaisemmin ennen minun käyntiäni.  Tapasin Girasolissa toisen opiskelijoiden ohjaajista sekä vietin siellä hetkiä opiskelijoiden kanssa tutustuen palvelukodin toimintaan.

Residencia Girasol sijaitsee Fuengirolan Los Pacoksen alueella. Girasol on 26 paikkainen vanhusten palvelukoti. Vanhukset asuvat yhden tai kahden hengen huoneissa ja Girasol on heidän kotinsa. Muutama paikka on varattu kuntoutukseen tuleville vanhuksille, esim. jonkin leikkauksen jälkeen. Vanhukset ovat eri kansalaisuuksista, espanjalaisten lisäksi Girasolissa asuu brittejä sekä skandinaaveja. Vanhusten kanssa voi keskustella espanjaksi, englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. 



Paikkana Girasol on hieman sokkeloinen, paljon huoneita ja nurkkauksia ja kapeat käytävät mutta huoneet ovat tilavat. Jokaisessa huoneessa on myös oma kylpyhuone. Girasolissa on mukava takapiha, jossa voi hyvin viettää päivää ulkona vanhusten kanssa. Työntekijät Girasolissa ovat kaikki espanjalaisia. Muutama heistä puhuu erittäin hyvää englantia, suurin osa puhuu jonkin verran englantia ja sitten on muutama työntekijä, jotka eivät puhu englantia lainkaan. 




Työvuorossa on aina kaksi työntekijää ja työvuoroja on neljä. Klo 8-14 on aamuvuoro, 11-17 on välivuoro, joka on niin sanottu virikevuoro ja iltavuoro on 15-21. Yövuoro on 21-8 ja yövuorossa on yksi hoitaja. Girasolissa on oma keittäjä ja siivooja, mutta pyykit pesevät hoitajat itse.


Girasolissa on paljon opiskelijoita, he kokevat että suomalaiset opiskelijat ovat taitavia ja vastuullisia työssään. OSAO on käyttänyt Girasolia jo pitkään työpaikalla tapahtuvan oppimisen paikkana. Keskustelin sähköpostin välityksellä OSAO:n kv-vastaavan kanssa ja sovimme, että mikäli olemme lähettämässä opiskelijoita Girasoliin, varmistamme myös heidän suunnitelmansa.


 

Girasol tarjoaa hyvän oppimisympäristön vanhusten kanssa toimimiseen sekä perushoidon harjoitteluun.










Vithas Xanit International


Vithas Xanit on yksityinen konserni, jolla on erilaisia klinikoita sekä sairaaloista ympäri Espanjaa, myös Kanarian saarilla.

Fuengirolassa toimii Vithas Xanit klinikka, jonka toiminta vastaa Suomen terveyskeskuksen lääkärinvastaanottoa. Klinikalla on suomalaisen lääkärin vastaanotto 3-5 päivänä viikossa. Klinikalla opiskelija toimii lääkärin avustajana sekä päivystävän sairaanhoitajan kanssa, harjoitellen erilaisia hoitotoimenpiteitä kuten ompeleiden poisto, haavanhoito, erilaiset mittaukset ja tutkimuksen jne. Klinikalle tullaan ajanvarauksella, eikä siellä ole päivystystoimintaa kuin sairaanhoitajan toimesta. Klinikan toiminta on pientä ja siksi koko työpaikalla tapahtuvan oppimisen 6vk jaksoa siellä ei ole mielekästä olla. 





 Benalmadenassa toimii Vihas Xanit International Hospital. Sairaala on isompi sairaala, jossa toimii useampi osasto eri erikoistumisaloilta. Sairaalassa hoidetaan niin sisätautisia, kirurgisia kuin myös päivystyspotilaita.

Sairaalan potilaat ovat espanjalaisia sekä myös suurelta osin skandinaaveja. Mikäli Fuengirolan ja Benalmadenan alueella suomalainen tarvitsee sairaalahoitoa, on paikkana silloin juurikin tämä sairaala. Suomalaiset opiskelijat ovat pidettyjä juurikin monikielisyytensä ansiosta, meidän opiskelijat hallitsevat suomen kielen lisäksi myös kohtalaisesti ruotsin kielen.

Tapasin muutamaan otteeseen Vithas Xanitin opiskelijavastaavan. Hän kertoi heillä olevan eniten sairaanhoitaja opiskelijoita, mutta kerroin myös meidän lähihoitaja koulutuksesta; sairaanhoidon ja huolenpidon -, sekä ensihoitajaopiskelijoista, joiden totesimme myös olevan soveliaita työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksolle heidän sairaalaansa.
Sairaala on iso, joten sinne sopii myös useampia opiskelijoita. Sairaalalla on suomalaisia työntekijöitä, joten opiskelijoille on saatavilla myös oman kielinen tuki. Sairaala ja klinikka sopivat hyvin sairaanhoidon ja huolenpidon opiskelijoille. Sairaalan päivystys olisi taas erittäin hyvä paikka ensihoitajaopiskelijoiden opintoja ajatellen.  







Hospital Quironsalud ja Medical Center Quironsalud


Quironsalud on yksityinen konserni, jolla on Espanjassa klinikoita ja sairaaloita. Fuengirolassa toimii pienimuotoinen ensiapuklinikka, jossa on akuuttivastaanotto ja päivystys. Marbellassa toimii suurempi sairaala, jossa toiminta on monimuotoisempaa ja laajempaa.

Quironsaludissa on ollut suomalaisia opiskelijoita joitakin vuosia sitten. Keskustelin asiasta klinikan englantilaisen sairaanhoitajan kanssa ja hän oli hyvin kiinnostunut sekä vastaanottavainen. Hän esittelee asian Marbellan opiskelijavastaavalle ja jään nyt odottamaan heidän yhteydenottoa, mikäli sitä ei kuulu palaan asiaan heidän kanssaan sähköpostitse. 





Asuminen rannikolla



Fuengirolassa ja sen lähialueella on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Helpointa on aloittaa välitysfirmasta, Tupasi S.L :stä. (https://www.tupasi.net/) Se välittää eritasoisia ja –kokoisia asuntoja Fuengirolasta ja Benalmadenasta. Heidän nettisivuillaan on e-lomake, jonka täyttämisellä asunnon hakeminen kannattaa aloittaa. Esimerkkinä hinnoista; Fuengirolassa kaksion saa noin 600e/kk ja Benalmadenasta kolmion 1000e / kk. Kun näihin majoittuu useampi opiskelija, ei hinta ole liian suuri apurahaan nähden. Tupasin toimistolla on suomalaisia työtekijöitä ja he olivat erittäin avuliaita ja halukkaita auttaa. Heidän toimistonsa sijaistee Fuengirolan Los Pacoksen alueella. 




Neuvottelin myös oman huoneistoni omistajan kanssa mahdollisesta vuokrauksesta, joten sekin olisi mahdollinen Fuengirolassa asumiseen. 

 
 

Tupasin lisäksi myös erilaisia suhteita kannattaa käyttää hyväkseen ja huomioida se, että alueella asuu paljon suomalaisia, jotka varmasti voivat auttaa. Myös esim. Opettaja lehdessä on säännöllisesti alueella vuokrattavia asuntoja. 


Loppu kaneetti

Aikani käytin siis opiskelijoiden ohjaukseen ja uusien suhteiden sekä verkostojen luomiseen. Mielestäni matka oli onnistunut, pääsin tutustumaan palvelukodin arkeen, kahden klinikan ja sairaalan toimintaan. Sain luotua suhteita, verkostoja ja löysin yhteyshenkilöt, joiden kanssa jatkaa yhteistyötä.


Nyt meillä on siis uusi paikka työpaikalla tapahtuvaa oppimista varten lähihoitajille, niin perushoidon jaksolle kuin myös sahuille sairaalajaksoille sekä ensihoitajille päivystyspoliklinikka jaksoja ajatelle. Toivottavasti saamme ensimmäiset opiskelijat pian näihin uusiin paikkoihin, niin yhteistyö lähtee oikeasti liikkeelle. 



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti