Työelämäjakso Anne-Katri Hatakka-Juntti Poznan Puola, 8. – 14.4.2018


Anne-Katri Hatakka-Juntti sisustusalan opettaja matkaraportti
SISUSTUS ja RAKENNUSALAT 8. – 14.4.2018
Matkalla Mestariksi Hanke – Poznan Puola Työelämäjakso 
Vastaanottava taho Zespol Szkol Bunownictwa Nr 1 W Poznaniu, Poznan.

Matkapäivä 8.4.2018.
Lähtö Ylivieskan asemalta 8:10 junalla kohti HKI Vantaa Lentokenttää. 
Lähtöselvitys tehtiin kioskeilla. Opettajan avustuksella oli suuri merkitys lähtöselvityksessä sekä turvatarkastuksessa. Lento HELSINKI – BERLIN TEGEL klo 16:10.






Saavuimme Berliiniin Tegelin kentälle aikataulussa klo 17:30 ja Aga ja vararehtori, fysiikan opettaja, Barbara Kochner, puolisoineen sekä opettaja Jaroslaw Lebiak olivat meitä vastassa lentokentällä ja saimme ovelta ovelle kuljetuksen.
Kuljetuksen aikana pysähdyimme pikaruokapaikalle syömään.
Ohjeistin myös ruokaostoksissa, koska asuntolaa varten varattiin aamiaistarvikkeita.

2. päivä 9.4.2018

Julkinen liikenne, etenkin Tram, on toimiva.




Oppilaitoksessa on noin 900 rakennusalan  opiskelijaa. Sijaitsee keskustassa ja on noin 100 vuotias.

Juhlasalissa orientaatio klo 10.

Aloitimme 9.4. klo 10. yleisellä Infotilaisuudella ja tervehdyksillä. Selvitimme työpaikat ja työn aloitusajat sekä työmatkat ja tapasimme Tutor opiskelijat (20 opiskelijaa), jotka toimivat saattajina työpaikoille sekä tulkkeina tarvittaessa. Puhuimme kestävästä kehityksestä ja sen vertailusta.

Oppimisympäristöjä on kaksi. 4 talonrakentajaa menevät talotyömaalle ja 4 artesaania menevät teatterin työpajoille koulutussopimuksilla, kuten oli myös ennakkoon sovittu.

Rehtorin tervehdys ja Europassien allekirjoituksia aloitukseen.
Kerroin Europassin merkityksestä ja käytöstä työelämässä. Annoimme tuliaisia.



Rakennusalan opettaja Marek Wrzesinki piti tulkin (Aga) avulla työturvallisuusluennon.


Sisustusalan opiskelijoita mukana oli Anne Palokangas, Milla Lintula, Maarit Silver (kuvassa) ja Saara Myllylahti. Kuvassa myös JEDUn Micael Mujunen, Joona Mikkola ja Johannes Typpö.


Maanantain 9.4. ohjelmaan kuului työsalien ja muiden oppimisympäristöjen esittely. Tässä työskennellään entisöintitehtävässä koulun käytävällä. Kuvassa vararehtori, rakennusalan opettaja, Rafal Hardzinski ja opiskelija työvaatteissa. Opettajia ja rehtoreita saa sinutella ja puhutella etunimellä.

Kipsityösali

Oppilaitoksen kahvilasta tuli JEDUn opiskelijoiden lounas kahvila. Samalla kun muut opiskelijat syövät eväitä tai sämpylöitä, meitä varten oli valmistettu lämmin ateria joka päivälle klo 14 alkaen. Ateria oli meille maksuton ja sisälsi alkukeiton ja pääruoan sekä jälkiruokakahvin tai teen. Kahvilassa on noin 24 paikkaa. 
Emäntä Anja opiskeli suomea palvellakseen meitä paremmin ja oli kaikin tavoin sydämellinen. Erityisruokavalio otettiin huomioon kiitettävästi. Aga kävi joka päivä tervehtimässä. Annoimme JEDU lahjoja Agalle ja keittiölle ja ostin jakson lopussa kukkia sekä Agalle että Anjalle.



Iltapäivällä meille esiteltiin Agan toimesta turistinähtävyyksiä ja wayfinding. Eli opastettu kierros sekä ohjeet julkisen liikenteen ja etenkin Tramin reiteille. Opiskelijat kokivat, että ohjeistus oli selkeä ja tuli kerralla selväksi miten Tram reitit voi hahmottaa. Kuvassa kuuluisa jesuiittakirkon sisäänkäynti, jossa vierailimme 2. päivänä osana turistikierrosta. Jesuiittayliopiston kirkko tai kappeli on kuuluisa nähtävyys Poznanin keskustassa.






Päivä 3.
Rakennusala bussipysäkillä. Tutorit Alice ja Jacob ovat itse mukana päivän ajan oppaina ja tulkkeina. Bussi 435. Matkan kesto noin 30 min. ja 10 min. kävely.
 





Rakennusala matkalla työmaakohteeseen klo 8 aamulla. Tutorit Alice ja Jacob tulivat asuntolaan vastaan ja olin itse mukana. Tutoreita oli joka viikonpäivälle kaksi kullekin ammattialalle. Vuorot oli jaettu siten, että neljällä rakennusalan opiskelijalla oli kaksi tutor opiskelijaa ja neljällä sisustusalan opiskelijalla oli kaksi tutor opiskelijaa mukana joka päivä. Yhteensä siis 20 tutor opiskelijaa viikon aikana.

Asuntola sijaitsee hyvällä ja keskeisellä paikalla teknisen yliopiston alueella. Alueella on mm. lenkkireitti, puisto sekä uimahalli. http://www.go-poland.pl/university/poznan-university-technology

Talotyömaa Tulce – oppimisympäristö 1, sijaitsee esikaupunkialueella.
Työmaan omistaa yksityisrahoitteinen rakennusalan yritys. Yhteistyö on ollut tehokasta ja pidettyä. Oppilaitoksen työmaaesitteissä on Suomen ja Saksan liput, Puolan lipun lisäksi.
Myös JEDUn logo on esillä oppilaitoksen julkisivun julisteessa.




Asunnot markkinoidaan runkovalmiina. Noin 100 - 110 neliön asunto maksaa noin 100 000 euroa runkovalmiina. Hinta vastaa keskikaupungin yksiön hintaa.






Ohjeistus. Kuvassa keskellä rehtorin lisäksi työmaavastaava opettaja Marek Wrzesinki.
Koska Marek tukeutui tulkkiin työturvallisuusluennolla tiesimme odottaa ettei hän ohjaa englanniksi. Aga käänsi vaihtoon liittyvän materiaalin Marekille puolaksi.








Opiskelijoidemme työtehtävät, työpäivät TI – PE. Työaika 9 – 13. Lounas klo 14 – 15. Työpäivien pituus matkoineen 8 – 15:30. Käytännössä opiskelijat käyvät asuntolassa suihkussa ennen lounasta.

Opiskelijat pitivät työpäivien pituutta riittävänä, koska kielen oppiminen on myös jakson keskiössä. Maanantait ovat teoriapäiviä ja opiskelijoilla on erityisohjelmaa maanantaisin. Työmaalla ei järjestetä ohjausta maanantaisin.

Olimme havainnoivinamme, että vain muovijätteelle löytyi oma keräyspiste.



 Ensimmäisen työpäivän tauko. Opiskelijat järjestivät piknikin. joten halua tutustua osoitettiin puolin ja toisin.







Työmaan työntekijöitä ja viimeistelytöiden parissa työskenteleviä. 
Rehtorin sanojen mukaan koko työmaa valmistuisi tänä vuonna ja noin 4 -5 kk kuluessa.
Uskon kuitenkin, että työmaalla riittää työtä vielä seuraavillekin vaihtojaksoille. Ensimmäisen viikon jälkeen opiskelijat olivat tyytyväisiä työmaakohteeseen. Olennaista on, että tutor opiskelijat ovat mukana ja että englanninkieli on opetus- ja ohjauskieli. Tutor opiskelijoita on myös oltava yksi jokaiseen työtehtävään. 

Aloituksen jälkeen tutkinnon perusteen mukainen suomesta lähetetty opetussisältö käännettiin Agan toimesta puolaksi ja käännös oli käytössä työmaalla ohjaajilla. Tämä on yhtä tärkeää kuin opiskelija tutorit.


Päivi 4. sisustusala- Yhteistyössä Poznan Ooppera ja Teatteri sekä Baletti
Grand Theatre of Moniuszko Poznan





JEDUn opiskelijoita mukana Milla Lintula, Nivala, Anne palokangas, Maarit Silver ja Saara Myllylahti, Kalajoki

Vierailu ja tutustuminen oopperataloon ja sen toimintaan. Meille esiteltiin koko organisaation toiminta ja saimme kattavan tietopaketin sekä pääsimme myös valokuvaamaan kaikkia tiloja ja haastattelemaan henkilökuntaa. Meille annettiin aikaa ja olimme todella kiinnostuneita myös varastoinnista sekä maskeerauksesta. Pääsimme kurkistamaan myös baletin harjoituksiin sekä oopperan eri kohtausten harjoitussaleihin.


Esittelijöinä teatterin taiteellinen tuotantopäällikkö Magdalena Kulczynska, jonka kanssa myös koulutussopimukset on solmittu, sekä tekninen johtaja. JEDUn lahjat annoimme molemmille. Magdalena Kulczynska olisi hyvä työelämäyhteistyön kehittäjä, jos hankkeeseen otetaan mukaan heitä. Osaavista artesaaneista lavastukseen ja tarpeistoon on pula.



Oopperassa ja teatterissa sekä baletissa työskentelee yhteensä 352 työntekijää. Heistä 45 työskentelee Magdalenan alaisina teknisellä puolella. Oopperassa on 5 - 6 ensi-iltaa yhden vuoden aikana. Kesäkuun lopusta elokuuhun teatteri elää hiljaista aikaa. 

Ooppera Jenufan pukuja. Opiskelijoille tarjottiin ooppera 2. viikon tiistai iltana osana ohjelmaa.

Oopperan lavasteiden suunnitteludokumentointia, 3D-malli ArchiCAD ohjelmalla oopperasta, jonka lavastukseen opiskelijat osallistuvat teatterin työsaleissa.




Tutor opiskelijat Bartek ja Matthew

Osana yhteistä aikaa 10.4. tutor opiskelijoiden kanssa pääsimme myös turistivierailulle katedraaliin. Oppilaitoksessa opetetaan uskontoa ja opettajakuntaan kuuluu kaksi pappia. 
Opiskelijat mainitsivat miten tärkeää heille on uskonnon opetus yhtenä oppiaineena ja miten opettajat ovat heille läheisiä.

Molemmat tutor opiskelijat suunnittelevat jatko-opintoja rakennusinsinöörien ammatteihin.
Molempien suunnitelmiin kuuluu kansainvälinen vaihto. 

Iltaisin käytin aikaa dokumentointiin ja kommunikointiin sekä JEDU yhteyksiin. Kuvassa hotellin suosittelema iltaravintola toriaukiolla.




Puolalainen keittiö on kokeilunhaluista ja modernia. Kahviloiden ja ravintoloiden sisustus oli kaunista, elämyksellistä ja siistiä. Palvelu oli erinomaista. Keskustelimme opiskelijoiden kanssa palvelukulttuurin ja itsepalvelukulttuurien eroista, ammateista ja koulutuksen sekä palkkauksen eroista. Savuttomuus ei valitettavasti täysin toteutunut. Aterioiden hinnat vaihtelivat suuresti.
Edullinen hinta oli noin 60 zl turistialueella. Löytyi myös Suomen hintatasoa.
Annoin juomarahaa 10 – 15 % ja opiskelijat oppivat tämän myös.


Päivä 5. Teatterin työpajat – oppimisympäristö 2 – Rakennus 1.

Teatterin työsalit sijaitsevat kaupungin laidalla ja niihin siirtyminen kestää noin 30 min.
Tramilla sekä lisäksi noin 10 min. kävely kohteeseen, ja olimme perillä. Logistiikka työpajoilta teatterille on sujuvaa.




Työpajojen johtajan huoneessa tutustumassa. Tutor opiskelija Mateo työhuoneen oven suussa. Osa kuoron tai tanssijoiden puvuista valmistuu myös tällä osastolla. Samalla käytävällä sijaitsevat opiskelijoiden sosiaalitilat Aga oli jo esitellyt työpaikan opiskelijoille 2. työpäivänä, jolloin itse olin talotyömaalla talonrakentajien kanssa. Johtaja sai JEDUn lahjan.













Kuvassa Maaritin ja Annen kanssa tutor opiskelija Monica.






Työpajassa ohjeistusta lavasteiden tekoa varten. Saara aloitti Millan kanssa puutyösalissa ja mukana on Mateo.







Pintakäsittelypuolen työsalissa. Maarit ja Anne aloittivat Jacek Wysockin ohjauksessa. Jacek on toiminut alalla 22 vuotta. Hän sai JEDUn lahjan ja ohjaukseen liittyvät asiakirjat sekä kävimme keskustelun koulutuksesta alalla, Jacekin koulutuksen, koulutuksen tasoja Suomesta ja yleisesti suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Jos työelämäedustajia halutaan mukaan yhteistyöhön, suosittelen Jacek Wysockia. Hän osoitti kiinnostusta Suomea ja opiskelijoitamme kohtaan erityisellä tavalla.

Pintakäsittelypuolen työsalissa. Valmiita lavastuksen osia odottamassa pintakäsittelyä


Poznanin yliopiston konserttisali sijaitsee samalla aukiolla, oopperan, kesäkuun 1956 muistomerkin kanssa ja kulttuurikeskuksen kanssa.






LOPPUYHTEENVETO opiskelijoiden kanssa

Päivä 6. 13.4.2018
.
LOUNASPALAVERI ja yhteenveto järjestäjien kanssa ja paluumatkan valmistelu. Mukana rehtori Kubiak, Aga ja minä.

ONNISTUMISIA ON RUNSAASTI YHTEISTYÖSSÄMME
Opiskelijat ovat tyytyväisiä Suomen jaksoihin. Poznaniin oltiin myös 1. viikon aikana tyytyväisiä. Osaamisen kerryttäminen on toivottua tasoa työpaikoilla. Jaksojen keston tulisi olla tulevaisuudessakin 3 viikkoa. Niiden ajankohta tulevaisuudessa tulisi olla huhti-toukokuu, ei enää syyskuu, niin kuin on aikaisemmin sovittu. Kerroin toukokuun olevan meille kiireisiä, joten huhtikuu jäi mahdolliseksi ajankohdaksi, josta voidaan jatkaa keskustelua.

Lounasruokailu on molemmilla oppilaitoksilla huipputasoa. (Poznanissa lounas on klo 14, joka on tottumiskysymys suomalaisille opiskelijoille. Lounaan taso on esimerkillinen ja siihen oli selvästi haluttu panostaa, jotta se vastaisi JEDUn ruokailua.)

Tram ohjeistus oli erinomainen ja se, että liput oli hankittu etukäteen helpotti arjen aloittamista kaikkien osalta.Asuntolan taso ja sijainti Poznanissa saa kiitosta.

Tutor opiskelijat ovat tärkeä osa onnistumista ja englannin kielellä toimimista. Työpäivien todettiin olevan kolmen viikon jaksoille sopivan mittaisia, koska kaikki on oppimista, kuten työmatkat ja kielitaito sekä arjen sujuminen työajan ulkopuolella. Tärkeää on myös olla aikaa sosiaalisien kontaktien luomiseen työajan ulkopuolella.

JEDUn henkilöstön jäsenen mukanaolo koettiin erinomaiseksi avuksi ja toivottavaksi. Myös hakijasta ollaan tyytyväisiä. Vaikka itse ollaan valmistauduttu, niin silti oli helpottavaa, että organisaatiosta huolehdittiin osasta asioita ja että kaikki ymmärsivät toisiaan alusta lähtien. Myös kannustus paikan päällä on olennaista jakson alussa. Kalajoella pidetty valmennus Helenan, Hannun ja Kirsin toimesta todettiin erinomaiseksi. 

KEHITETTÄVÄÄ:
Opiskelijat toivovat englanninkielistä ohjeistusta asuntolan arjesta. Aga tietää tämän.
Tutor opiskelijoita oli kullekin neljän opiskelijan ryhmälle kaksi ja he vaihtuivat päivittäin. Tutustumistilaisuudessa olisi ollut hyvä saada heistä nimilista tai että olisimme kaikki pitäneet nimilappuja. Nyt tutoreiden nimet jäivät vaille niille kuuluvaa huomiota. Myös henkilöstön nimistä olisi hyvä olla lista.

JEDUssa olleet vaihto opiskelijat olisi hyvä kytkeä yhteiseen aloitukseen, koska he ovat jo ennestään tuttuja meille JEDUlaisille. Nytkin tapasimme heitä pyydettyäni tapaamista rehtorilta, mutta vasta keskiviikkona. 

Kestävästä kehityksestä keskustelu ei avautunut toivotulla tavalla. Asenne oli, että Puolassa kaikki toimintatavat ovat erinomaisia, mutta niitä ei yksilöity. 

Tapasin monia henkilöstön jäseniä, joita esiteltiin kiireellisesti ja joihin ei saanut kiireen sekä yhteisen kielen puutteen vuoksi kontaktia.

Aga oli itse opetustehtävissä samaan aikaan kun hoiti meidän asioitamme, joten olinkin yhteydessä Hannu Simiin, miten toimia, jos kiire estää asioiden hoitamisen. Hannu vakuutti, että Aga on ainoa yhteyshenkilö ja että hän kyllä hoitaa, vaikka on kiireinen.
Käytin yhden työpäivän siihen, että kommunikoin talonrakentajien oppimistavoitteiden ja ohjauksen tärkeyttä ja kielen oppimisen tärkeyttä sekä opetussuunnitelman sisältöä ja sen kääntämistä, siten kuin työt talotyömaalla etenivät.  Saavutimme annetun tavoitteen turvallisten oppimisympäristöjen kartoituksessa, tavoitteellisen osaamisen kerryttämisessä ja dokumentoinnissa myös kulttuurialalle ja sisustusalalle. Vaihdon aikana suomalainen ja puolalainen koulutusjärjestelmä, eri ammatit, palkkaustaso, kestävä kehitys ja menestyksemme Suomessa elinikäisen oppimisen ohjelmassa tulivat tutummaksi Puolassa.

Paluumatka
Päivä 7. 14.4.2018.
Lähtö hotellista klo 8:30 Tram nro 5 juna-asemalle.
Juna Berliinin pääjuna-asemalle lähti 9:29.
Juna saapui 12:15 Berliiniin.
Junalippu maksoi Internetissä 170 zl mutta sain lipun paikallisesti suoraan ostettuna edulisemmin.
XTL yhteys bussilla Tegelin kentälle maksoi 2,8 euroa.
Lento Tegelin kentältä Helsinkiin lähti klo 17:45 ja saapui Suomeen klo 20:35.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti