Espanjan työssäoppiminen

6 viikkoa kestävä vaihto jakso Espanjassa, kaupungissa nimeltä Fuengirola 18.4- 31.5

Hiusalan opiskelijat Maria Jakola ja Kirsi Huhtala

TYÖPAIKOISTA

Minä, Kirsi olin liikkeessä Nimeltä Nordic Salon & Academy, jonka omistajana toimi upea Mary niminen Espanjalainen nainen. Paikka oli boheemihenkinen ja rauhallinen liike rauhallisella paikalla keskustan ytimessä. Asiakkaina toimi monen henkisiä ja oloisia ihmisiä. Mary on erikoistunut erilaisiin vaalennus-, sekä raidoitus töihin, joiden toteutusta sain ilokseni paljon seurailla.

Minä, Maria olin liikkeessä nimeltä hius ja kauneus Norris, jonka omistaa nainen nimeltä Sari. Samassa liikkeessä oli myös hieroja, kosmetologi sekä myöhemmässä vaiheessa tullut kynsi/ripsi teknikko. Liikkeessä kävi todella paljon suomalaisia asiakkaita jotka asuvat Espanjassa, mutta toki myös ulkomaalaisia asiakkaita. Työnantajani on asunut monta vuotta espanjassa ja puhuu todella hyvää espanjaa.

MITEN PÄÄDYIMME ULKOMAILLE

Hain alunperin ylivieskaan töihin Hyvän Olon Werstaalle, sillä kyseisen paikan omistaja on tuttuni äiti. Liikkeen omistaja Kirsi Kivi oli kuitenkin tällöin itse töissä Espanjassa, joten hän ehdotti minulle harjoittelupaikkaa espanjasta. Siitä lähti rullat luistamaan ja suunnittelu jatkui monta kuukautta. Loppujenlopuksi Kivi kuitenkin palasi suomeen, mutta hänen ansiostaan sain työpaikan kuitenkin liikkeestä, missä hän itse työskenteli Espanjassa ollessaan. Tätä voisi kutsua onnekkaaksi sattumaksi ja iso kiitos vaihtoon lähtemisestä kuuluu Kirsi Kivelle. ~Kirsi

Koulussa oltiin moneen otteeseen puhuttu, että onko halukkaita lähtemään espanjaan vaihtoon. En oikeastaan ajatellut asiaa sen enempää. Kun vaihto jo lähestyi aloin kiinnostua ajatuksesta ja vaihto prosessi sai alkunsa. Aluksi minun piti tietenkin saada työpaikka, joka oli oletettua hankalampaa. Laitoin viestiä todella moneen paikkaan, mutta joko he eivät vastanneet minulle tai vastaus oli kieltävä. Lopulta sain kuitenkin myöntävän vastauksen ja pääsin lähtemään. ~Maria


JAKSOLLE VALMISTAUTUMINEN

Jaksolle valmistautuminen oli aluksi hankalaa. Kaksi nuorta lähdössä päineen ulkomaille tuntui aluksi haastavalta. Onneksemme saimme hyvin apua koulun henkilökunnalta, eikä se loppujenlopuksi ollut enään niin vaikeaa.

Saimme koulutuskeskus JEDU:lta selkeän "tsekkaulistan", jonka avulla oli helppo tarkistaa mitä tarvitsee tehdä ja mitä on jo hallussa. Haastavin osio oli lentolippujen ja junalippujen organisointi ja suunnittelu. Kelasta piti tilata eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka oli onneksi hyvin yksinkertainen asia hoitaa. Asunnon vuokraus tapahtui airnbn: kautta. Vuokraus oli loppujenlopuksi hyvin yksinkertaista ja helppoa. Airnbn sovellus teki asiasta vielä helpompaa ja yksinkertaisempaa. Airnb oli myös edullisempi vaihtoehto, kuin esim. Hotelli.

KOHTEESEEN PÄÄSY

Reissumme alkoi ylivieskan juna-asemalta. Matkustimme ensin useita tunteja junalla Helsingin lentokentälle, josta lensimme Malagaan ja taxilla fuengirolaan. Asunnon löytäminen tuotti aluksi hankaluuksia, sillä katujen merkinnät tuntui ensin hyvin sekavalta, mutta onneksemme paikalliset ihmiset ovat hyvin avuliaita ja auttoivat löytämään perille. Ensimmäiset 2 päivää kiertelimme ja katselimme paikkoja, kunnes työnteko vihdoin alkoi 20.4.



TYÖPAIKALLA ALOITUS

Vastaanotto oli hyvin iloinen. Mary esitteli liikkeen ja kertoi paikan säännöt ja mistä löytää tavarat. Minulle ja työvälineilleni oli sopivasti tilaa liikkeessä ja pian pääsin aloittamaan työskentelyn. Mary oli hyvin avulias ja innokas opettamaan uusia asioita. Hän oli aina valmis auttamaan ja seurailin hänen työskentelyään aina, kun hänellä oli asiakas ja minulla ei. ~Kirsi

Ensimmäisenä työpäivänä keskustelimme työnantajani kanssa kaikista töistä mitä olen koulussa jo päässyt tekemään ja lisäsimme ne ajanvarauslistaan, jotta ihmiset voivat varata minulle aikoja. Hän myös esitteli minulle liikkeen tilat, sekä tuotteet joihin päivän mittaan tutustuin tarkemmin. Tutustuin myös muihin ihmisiin joita työpaikalla työskenteli. ~Maria


TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET

Tavoitteeni oli oppia vierasta kieltä ja kulttuuria, sekä laajentaa osaamistani ja työskentelytaitojeni kehittämistä. Työskentelin 2 Espanjalaisen naisen kanssa, jotka puhuivat Espanjaa melkein taukoamatta joka päivä. Opin siis ymmärtämään espanjaa hieman, vaikka puhuminen takkuaakin. Asiakkainani toimi laajasti erilaisia ihmisiä eri maista ja eri taustoilla, joten opin paljon lisää myös muista kulttuureista kuin Espanja. Koen siis tavoitteeni toteutetuksi. ~Kirsi

Tavoitteinani oli tietenkin oppia kieltä ja erilaisten ihmisten kulttuuria ja elämää yleensäkin. Myös se, että saisin rohkeutta ja uskallusta enemmän. Uusien ihmisten ja ystävien kautta opin paljon kulttuurista ja espanjan kielitaitokin kehittyi jonkin verran. Luulin ennen matkaan lähtöä että englantini on hyvä, mutta sitten kun sitä pitää oikeasti käyttää kommunikoimiseen se olikin hankalampaa kuin ajatteli. Englannin kieli kehittyi todella paljon matkalla ollessa. Rohkeutta sain todella paljon lisää ja uskallan olla paljon avoimempi kuin ennen matkaa. ~Maria


TYÖNTEKOON LIITTYVÄT KULTTUURILLISET EROT.

Työnteko oli pohjimmiltaan samanlaista kuin suomessa. Isoimmat erot huomasi ehkä Espanjalaisen työteon tehokkuudessa. Esim. Joskus pomollani saattoi olla 2 asiakasta samaan aikaan. Sillävälin kun toisella asiakkaalla oli vaikutusaika menossa, levitti hän toiselle uutta väriä. Ihmisiä tuli myös paljon kysymään pelkästään pesua ja föönausta, mitä suomessa ei paljon ole.

Myös säännöt ovat hieman erilaisia. Suomessa koiran tuominen liikkeeseen ei käy päinsä, mutta kerran työpaikallani koira odotteli sisällä kun omistaja otti uutta väriä. Eihän pomoni asiasta pitänyt, että asiakas otti koiran sisään, mutta ei myöskään kieltänyt.

Espanjassa toiminta oli vapaampaa. Suomessa se on paljon ns "virallisempaa". Espanjassa todella harvat käyttivät työvaatteita vaan olivat hameetkin päällä töissä. Myös paljon pomojemme kavereita tuli vain sisään istumaan ja jutustelemaan niitä näitä.


ASUMINEN, RUOKAILU, JOKAPÄIVÄINEN ELÄMÄ JA VAPAA-AIKA.

Elämä oli hyvin tavanomaista, niinkuin suomessa. Arkisin kävimme ruokakaupoilla, kokkailimme ja teimme kotityöt niinkuin normaalistikin. Joskus kävimme erilaisissa ravintoloissa ja ruokapaikoissa, jos ruokaa ei jaksanut itse tehdä. Paikallisessa ruokakaupassa Mercadonassa oli hyvä ns. Valmisruoka tiski, jossa oli perinteisiä tuoreesti valmistettuja ruokia, joita oli helppo käydä hakemassa. Paella on yksi Espanjalainen perinneruoka, joka oli yksi ehdoton suosikki. 

Vapaa-ajalla kävimme tutkimassa paikkoja, tutustumassa paikalliseen yöelämään, kävelyillä ja loikoilimme rannalla. Vietimme myös aikaa uusien ystäviemme kanssa joita olimme saaneet ja he esittelivät meille fuengirolaa enemmän. Jokapäiväinen elämä oli todella helppoa kun saimme siihen rutiinin!

Asuntomme sijaitsi kerrostalossa lähellä rantaa. Asunto oli ensimmäisessä kerroksessa, jonka ikkunat osoittivat merelle päin. Asuminen oli yksinkertaisuudessaan todella helppoa. Kaikki kaupat ja liikkeet sijaitsivat todella lähellä, eikä lähimpään kauppaankaan tarvinnut kävellä kuin muutama sata metriä. 

Yhtenä viikonloppuna kävimme bussilla Malagassa kiertelemässä ja katselemassa paikkoja. Bussimatkalla tutustuimme kahteen ihmiseen, jotka kertoivat meille heidän elämästään. Kaupunki oli täynnä elämää ja pulppusi ihmisistä. Ainoana miinuksena toki oli se, että emme osanneet yhtään kulkea siellä. Aika kuitenkin vierähti nopeasti paikkoja ihastellessa.

Kävimme myös reissun alkuvaiheessa lähellä sijaitsevassa eläintarhassa. Siellä ei ollut siihen aikaan paljon ihmisiä, joten kiertely oli ihanan rauhallista. Eläintarhassa oli kaikkia eläimiä krokotiileista tiikereihin. 



KULTTUURISHOKKI.

Elämä siellä oli hyvin samanlaista, mutta toki jotkut asiat poikkeavat paljon suomalaisesta kulttuurista. Ihmiset ovat Espanjassa yleensä hyvin avoimia ja ystävällisiä. Tavatessasi uuden ihmisen esittäydytään ja halataan parin poskisuukon kera. Myös katumyyjiä oli todella paljon, sekä työntekijöidä liikkeiden ulkopuolella houkutteli ihmisiä sisään. Kerran kävimme kahvilassa juomassa kahvit jossa kävi vain käteinen, meillä ei silloin käteistä ollut mukana niin he sanoivat että tulkaa myöhemmin maksamaan mitä ei suomessa koskaan kävisi. 

Minkään tason shokkia ei niin sanotusti kulttuurieroista kuitenkaan tullut, mutta hienoisia eroja kuitenkin huomasi.


IHMISIIN TUTUSTUMINEN

Ihmisiin siellä oli todella helppo tutustua. Kavereita saimme yksinkertaisesti olemalla. Saatoimme istuskella rannalla ja mennä puhumaan ihmisille, tai ihmiset tuli juttelemaan meille. Työpaikan kautta pääsi myös tutustumaan uusiin, mielenkiintoisiin ihmisiin. Saimme reissulta ystäviä, joihin edelleen olemme yhteyksissä. Kielimuuri ei estänyt ystävystymistä, vaikka jotkut eivät kunnolla osanneet englantia, käsillä viittominen ja google kääntäjä auttoivat todella paljon. 





OPINTOKÄYNNIT/TUTUSTUMISMATKAT/ VIERAILUT SEKÄ NIIDEN SISÄLTÖ JA ANTI 

Minä pääsin vierailemaan pariin otteeseen Fuengirolassa pidettävään meikkikouluun. Siellä pääsin olemaan mallina oppilaille, jotka opiskelivat meikkausta/maskeerausta. Ensimmäisellä kerralla pääsin myös seuraamaan bodypainting maalausta, jonka oppilaat tekivät. Opin erilaisista meikkaus tyyleistä uusia asioita mitä en ennen tiennyt. 

Työkaverini myös koulutti minut ja Kirsin tekemään kulmien laminoinnin sekä ripsien kestotaivutuksen. Pääsimme kahtena eri päivänä harjoittelemaan niitä ja opimme ne todella nopeasti!


KOMMELLUKSIA

Kommelluksia sattui jos missä ja milloinkin. Tullessamme emme meinanneet löytää asuntomme sisäänkäyntiä. Saimme koronan toisella viikkoa reissua. Kirsin puhelin varastettiin puolessa välissä reissua ja myöhästyimme lennoltamme suomeen.

Vaikka nuo kommellukset tapahtumahetkellä ärsytti, kaikesta kuitenkin opimme ja muistelemme hetkiä nyt naurun kanssa. Koemme olevamme vahvempia ja viisaampia tämän reissun jälkeen. Ensireissuissa osaamme varautua parhaalla mahdollisella tavalla ja uudella asenteella.


PLUSSAT JA MIINUKSET 

Reissu oli kokonaisvaltaisesti positiivinen kokemus. Ihania ihmisiä ja aurinkoa. Saimme myös todella paljon uutta elämän katsomusta ja oppeja ihmisiltä joihin pääsimme reissun aikana tutustumaan. Toki jotkut asiat olivat hieman hankalia ja kommelluksia sattui yksi ja useampi. Miinuspuolena oli kielen vähäinen osaaminen, jonka seurauksena kauppareissut tapahtuivat pääsääntöisesti google käntäjä kourassa. 


UUDET OPIT AMMATILLISESTI/KULTTUURISTA/ ELÄMÄSTÄ YLEENSÄ. 

Kävimme hyviä keskusteluja työnantajien kanssa mm. yrittäjyydestä, sen plussista ja miinuksista. Paljon hyviä käytännöllisiä ohjeita tarttui työpaikalta matkaan. Opimme arvostamaan suomalaista koulutusta ja kuinka isossa arvossa sitä kannattaa pitää. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kouluttautua, saatika saada yhtä hyvää koulutusta. Ystäväni Argentiinasta kertoi, ettei siellä ole esim. parturi-kampaajille suunnattua koulutusta. Kaikki opitaan pääsääntöisesti itse tai oppipoikana. On kursseja jotka kestää viikon ja siinä ajassa sinun olisi tarkoitus oppia ammattilaiseksi. 

Espanjalaisesta kulttuurista opimme myös. Esimerkiksi lapset eivät saa liikkua kotoaan vasta kuin täysi-ikäisinä. Koulusta lapset eivät pääse muuta kuin vanhempiensa matkaan tai henkilön matkaan jolla on vanhempien kirjoittama lupalappu.

Elämästä opimme paljon. Paperille oppeja on hankala laittaa, mutta uusia ajatuksia elmästä ja sen katsomisesta on varmasti tullut.


SUOSITTELEMME SAMANKALTAISTA KOKEMUSTA MUILLEKIN.

Vaikka reissun aikana tapahtui paljon kommelluksia, niistä oppii ja tämänkaltaiset reissut opettavat enemmän kuin yksikään kirja. Kokemus on todella silmiä avaava ja uudet ihmiset eri taustoista ja kulttuureista opettavat paljon asioita mitä vaalia vielä monien vuosien päästä. Myös kielitaito kehittyy huimasti jutellessa ihmisille jotka eivät puhu samaa äidinkieltä kuin sinä. Samankaltaista kokemusta voisimme ehdottomasti suositella kaikille!

TÄMÄN JAKSON HYÖDYT JA LOPPU

Tästä jaksosta käteen jäi rohkeus ja uskallus tehdä ja nähdä enemmän. Myös kielitaito kehittyi huimasti ja halu oppia uusia asioita heräsi. Matkustaminen on nyt myös paljon helpompaa, eikä ollenkaan niin pelottava ajatus kuin ennen reissua. Uskallus myös lähteä myöhemmässä elämän vaiheessa ulkomaille töihin ei kuulosta ollenkaan mahdottomalta ajatukselta!

Työpaikalta toisimme suomeen mukanamme yksinkertaisesti avoimuuden ja vapauden.

Tosiaankin suosittelemme kokemusta muillekkin jotka vaihtoon lähtöä ovat miettineet. Tämän kaltaiset reissut antavat todella paljon, eikä kukaan varmasti tule sitä katumaan!

Loppuhuipennukseski vielä muutama kuva iki ihanasta Fuengirolasta❤








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti