Viimeinen viikko Puolassa 23.9 - 27.9


Maanantai 23.9.2019

Viimeinen viikko kansainvälistä vaihtoa. Viikko aloitettiin tutusta savityöpajasta. Jatkoimme ihmisen ruumiinosien tutkimista ja saimme tehtäväksemme muovata savesta käsi. Käden asennon sai määritellä itse ja mallina sai käyttää vaikka omaa kättä. Tälläkään kertaa ei opettaja päästänyt meitä helpolla vaan kierteli katsomassa töitämme, osoitti mihin kohtaan täytyi tehdä muutoksia ja opasti katsomaan kädenmuotoja tarkemmin. Parin tunnin saven muokkauksen jälkeen koulupäivämme päättyi ja pääsimme lounaalle.



Tiistai 24.9.2019

Saimme toisen opastetun kierroksen teatterilla. Joimme ensin kahvit rekvisiittavarastossa, jossa tutustuimme myös rekvisiitasta vastaavaan henkilöön. Meille kerrottiin, että jokaista esitystä varten laaditaan kansio, josta löytyy tarkat ohjeet kuvineen mitä esitykseen rekvisiitaksi tarvitaan. Näimme myös kansion musikaalista, johon olimme perjantaina menossa.
Teatterin henkilökuntaan kuuluva mies vei meidät kierrokselle katsomaan lavasteita ja missä niitä säilytetään. Näimme pitkän ja kapean käytävän, jonka keskellä oli yhtä pitkä ja yhtä leveä hissi. Käytävän molemmin puolin, usean metrin korkeuteen nousevat seinät olivat täynnä hyllyjä ja hyllyillä lavalla käytettäviä lavasteiden osia. Lavasteita ja muita lavan rakenteita säilytettiin myös esiintymislavan sivuilla olevissa ”taskuissa”, jotka olivat käytännössä sivuhuoneita, joita ei katsomosta pystynyt näkemään. Tavarahissi vei meidät alempiin kerroksiin ja kellarikerroksesta löytyi varasto isommille esineille, joita esityksissä käytettiin. Yhdessä lukuisista kellarikerroksen huoneista löytyi hyllyittäin esineitä laidasta laitaan. Hyllyt olivat nimetty ja hyllyiltä löytyi sen kategorian alle kuuluvia esiteitä, kuten lyhtyjä. Osa esineistä oli hyvin vanhoja, käytössä olleita esineitä ja osa oli teatterin henkilökunnan itsevalmistamiaan.
Pääsimme näkemään myös lavan rakenteita alhaalta käsin sekä kuinka hommat hoidetaan esiintymislavan yläpuolelta. Yritimme olla mahdollisimman hiljaa, jotta emme olisi häirinneet lavalla harjoittelevaa soitinryhmää. Näimme vielä yhden pienen varaston, jossa oli lisää rekvisiittoja. Parin tunnin kierroksen jälkeen suuntasimme tuttuun lounaspaikkaan. 


Lounaan jälkeen osa ryhmästä teki kierroksen museossa, joka sijaitsi linnassa, Poznanin vanhan kauppatorin vieressä. Museossa olevassa näyttelyssä oli esineitä keskiajalta nykypäivään; aseita, vaatteita, huonekaluja, keramiikkaa, koruja… Merkittävin esine museon kokoelmissa oli tietysti Alvar Aallon Iittalalle suunnittelema Savoy-maljakko. 



  
 Keskiviikko 25.9.2019

Palasimme teatterille. Pääsimme seuraamaan näyttelijöiden harjoituksia tulevaa perjantain esitystä varten. Saimme istua pienen salin reunalla ikään kuin olisimme olleet yleisöä. Näyttelijöitä oli yli 20 ja heidän ensimmäisen yhteisen lauluosuuden ensimmäiset säkeet saivat säpsähtämään. Äänen voimaan ei osannut varautua, vaikka aivan heidän edessään istuimmekin. Upealta kuullosti!
Harjoitus eteni kohtaus kohtaukselta ja ehdimme nähdä pätkiä musikaalin alusta ennen taukoa, jonka aikana mekin lähdimme pois.

 


Torstai 26.9.2019

Viimeistä kertaa teatterin kulisseissa. Tapasimme päivän henkilöt puvustamossa. Saimme taas pienen kierroksen teatterin tiloissa puvustamoon kuuluvan henkilön toimesta ja pääsimme näkemään myös hetken tanssijoiden harjoituksia. Hekin harjoittelivat tanssiosuutta perjantaita varten. Sitten saapui se hetki, jota olimme tainneet enemmän ja vähemmän salaa toivoakin, pääsimme pukuvarastoon! Useassa kerroksessa ja siellä sun täällä, oli huoneita täynnä erilaisia asuja; tunnetuista oopperoista, näytelmistä, miesten ja naisten, näyttelijöiden, balettitanssijoiden, kaikkea löytyi. Ja kyllä, saimme sovittaa niitä! Puvustamon henkilökuntaa oli meitä auttamassa pukeutumaan ja olo tuntui, kuin olisi päässyt hetkeksi mukaan näytelmään. Näissä huoneissa olisi saanut kulumaan vaikka kokonaisen päivän! Aika alkoi jo loppua ja jouduimme jättämään kaikki ne hienot puvut. Palasimme puvustamoon ja pääsimme vielä ennen lähtöä käymään lavalla, jonne oli jo lavasteita tuotu huomista varten. Kävimme vielä kiittämässä teatterin johtajaa hienoista ja ainutlaatuisista hetkistä teatterin kulisseissa. 



Perjantai 27.9.2019

Koulua ei enää tälle päivää oltu järjestetty ja käytimme ajan tavaroiden pakkaamiseen. Illalla koko neljä viikkoa tai ainakin kaksi viimeistä, joista olimme useamman päivän teatterilla viettäneet, huipentui esitykseen, jonka valmistumista olimme päässeet näkemään. Koko ryhmä sai liput illan esitykseen. Tapasimme teatterilla myös yhden tulkeistamme, joka pääsi myös musikaalia meidän kanssa seuraamaan. Musikaalin nimi oli Viulunsoittaja katolla. Vaikka esitys oli puolaksi, olimme etsineet tietoa kuinka tarina etenee, jo etukäteen. Väliajalla tulkki kertoi meille lisää tarinan vaiheista.
Olimme päässeet tutustumaan kuinka teatteri toimii, esityksen muokkautumista suunnittelupöydästä aina siihen asti kunnes se yleisölle esitetään. Oli hienoa päästä istumaan upean teatterin katsomoon, nähdä tunnettu musikaali ja päättää siten viikot Poznanissa. 


Terveisin sisustusrakentajat Piippolasta Riikka ja Harriet sekä Nivalasta Anni ja Roosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti