Työssäoppimassa Lauterschwanissa 16.3-27.4.2019


Raksapojat Lauterschwanissa


1.   Ensimmäisen viikon kuulumisia.


Maanantaina 18.3 Heräsimme pirteästi ensimmäiseen työpäivään, kun saimme aamupala syötyä ja aamukahvit juotua, niin lähdimme ajamaan työmaata kohti. Työmaamme sijaitsee noin 4-5km päässä meidän asunnoltamme. Kun pääsimme työmaalle, aloitimme purkamaan kärrystä työkalut ja muut värkit pois. Ensimmäisenä meidän piti pystyttää iso teltta, johon pääsisimme sateensuojaan ja voisimme laittaa kahvinkeitto pisteen sinne. Parin tunnin teltan pystytyksen jälkeen aloitimme rakentamaan talon yläpuolelle tulevaa vajaa. Hirsikehikon pystytystä ei vielä voitu aloittaa, koska perustuksia ei oltu vielä tehty valmiiksi ja hirret saapuisivat vasta torstaina. Vaja alettiin rakentamaan elementteinä, koska sen pystytys on siten helpompaa. Elementit saatiin nopeasti valmiiksi ja paikalleen. Teemme töitä päivässä 10 tuntia, jotta saamme perjantain vapaaksi. Näin meillä on enemmän aikaa kiertää Saksaa ympäri.




Kun saimme ensimmäisen viikon työt pakettiin työnantajamme halusi viedä meidät viikonloppuna käymään Ranskassa syömässä sekä tutustumaan toisen maailmansodan aikaiseen bunkkeriin. Kun lähdimme ajamaan kohti Ranskaa, maisemat olivat mahtavat. Viinipeltoja silmän kantamattomiin sekä korkeita vuoria ja hienoja kyliä. Tunnin ajelun jälkeen pääsimme ensimmäiseen määränpäähän. Lähdimme kävelemään bunkkeria kohti ja siellä ostettiin liput sisään ja odoteltiin, että opastettu kierros alkaisi.



Bunkkerin käytävä



Reissun päätteksi kävimme paikallisen kylän ravintolassa syömässä.

2.Hirsikehikon pystytys alkaa!

Hirsikehikon pystytys alkoi varhain maanantai aamuna. Ensimmäisen hirren pohjaan kirjoitimme asiakkaan toivomuksesta kaikkien nimikirjoitukset ja päivämäärän. Ensimmäisen päivän aikana saimme hirsikehikon pystytyksen hyvälle mallille. Alku viikko meni tasaisella tahdilla hirsikehikkoa pystyttäessä.

 


Viikonlopun aikana kävimme tutustumassa erittäin kauniiseen Moselin laaksoon joka sijaitsee 160km päässä majapaikastamme Erlenbachista.



Laakso on turistien suosimaa aluetta, jossa on paljon kapeita katuja, joissa on todella paljon erillaisia kauppoja ja kojuja. Laakson pohjalla kulkee iso kaunis joki, jossa kulkee paljon aluksia ja veneitä.


Kolmas viikko on ollut sateinen mutta töitäkin on saatu tehtyä. Hirsikehikko on valmis ja kurkihirsi nostettu onnistuneesti paikalleen.

Torstaina vietimme harjakaisia talon takapihalla. Harjakaisissa oli paljon porukkaa, ja tarjoilukin oli kunnossa. grillatun villisian ja perunoiden lisäksi pöytiä koristi paljon erilaisia juomia, jälkiruokia ja salaatteja.
Ruokailun lisäksi harjakaisissa oli ohjelmanumerona Norbertin ystävien tekemä laulu talotyömaasta. Kitaran säestyksellä koko harjakaisväki lauloi Norbertille laulun nuotion äärellä.

Loppu illasta juteltiin nuotion ympärillä kunnes yö saapui saksanmaalle ja oli aika mennä nukkumaan.


 




Viimeisen työviikon urakaksi jäi ikkunoiden ja karapuiden asennus. Maanantaina saimme leikattua kaikki ikkunoiden aukot auki ja karapuut asenettua. Samalla myös saimme laitettua vanerit kaikkiin ikkuna-aukkoihin. Tiistaina aloitimme aikasin ikkunoiden valmistelemisen asennusta varten. Kun saimme ikkunat valmisteltua, aloitimme laittamaan ne paikalleen. Kaikki ikkunat saatiin pitkän uurastuksen jälkeen asennettua paikalleen.






Kävimme myös lauantaina Karlsruhessa joka on noin 50km päästä meidän kämpältä. Sielä asuu noin 330 tuhatta ihmistä ja asutus on kasvanut linnan ympärille.



Linnan sisäpihalta avautuu upea ja laaja puistoalue.

Norbert antoi sivuprojektiksi varastorakennuksen tiilikatteen asennuksen.


Neljännellä viikolla aloitimme tekemään vesikattoa. Ensimmäiset pari päivää meni kattovasojen naulaamiseen ja asentamiseen. Kun saimme kattovasat kohilleen aloitimme asentamaan tuulensuojalevyä niskojen päälle. Levyt olivat erittäin hauraita ja helposti särkyviä, joten katolla piti olla erittäin varovainen. Levyt koko katon alalta olivat parissa päivässä paikoillaan. Levyjen jälkeen kattoon asennettiin  tuulensuojakangas harjalta alaspäin aina katon alareunalle asti. Kangas oli vaikea asentaa tuulisen ja sateisen sään vuoksi, mutta loppujenlopuksi se saatiin paikalleen.


Näin starttas meidän viimeinen viikko saksan maalla. Maanantaina emme oikeastaan tehnyt mitään erityistä. Tiistaina kävimme Mercedes- Benzin tehtaalla Karlsruhen kaupungissa. Saimme opastetun kierroksen tehtaaseen, joka kesti noin puolisentoista tuntia.


 



Perjantaina kävimme katsomassa Mercedes-Benzin museota, joka sijaitsee Stuttgartissa. Museon pääsy lippu maksoi 10euroa ja opiskelija alennuksella pääsi 5eurolla sisään. Rakennuksessa on 8 kerrosta ja se sijaitsee noin 53 000 neliömetrin tontilla. Museon rakentaminen aloitettiin vuonna 2003 ja se avattiin yleisölle vuonna 2006. Lauantai koitti ja se tarkoitti sitä, että oli aika lähtä kotia päin. kamat kasaan ja nokka kohti FrankFurtin lentokenttää. Lähdimme ajamaan aikasin aamusta, että varmasti keretään ja löydetään oikea portti. Lennon lähtöaika oli 11.45 ja olimme kentällä noin kymmeneltä niin jäi hyvin aikaa vielä seikkailla kauppoja ympäri. Oulussa oltiin perillä 17.20 aikoihin ja siitä kamat mukaan ja kotia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti