Työssäoppimisraportti Gran Canaria, Las Palmas, Espanja 19.01.2018-19.02.2018 Jenna Rahkala


GRAN CANARIA, LAS PALMAS 19.01.2018-19.02.2018 


Valitsin työssäoppimispaikan Las Palmasista, koska paikan omistajat olivat suomalaisia joten sain heitä näytön arvioinnin. Tiedon The Boutique rooms:sta sain koulun kautta, opiskelukaveri oli jo siellä ollut. Halusin ulkomaille töihin, joten tämä oli loistava tiilaisuus käydä sitä kokeilemassa. Kokemus oli myös sen arvoinen.

Ylivieskasta lähdin junalla Helsinki Vantaan lentoasemalle ja sieltä Norwegianin lento lähti n. klo 17:00. Puolen yön pintaan olin Gran Canarian lentokentällä. Vastaan minua tuli työssäoppimispaikan omistajien poika. Matka lentokentältä asunnolle oli n. 20 min autolla.

Asunnon vuokrasin airbnb:n kautta. varaamassani asunnossa oli kuitenkin sattunut vesivahinko ja siksi minulle tarjottiin ensimmäiseksi kahdeksi viikoksi toista asuntoa, joka sijaitsi Las Canterasin rannan lähettyvillä. Asunto oli oikein kiva ja tasokas. Kahden viikon päästä muutin hieman sisämaahan päin vanhempaan taloon, jossa asui paikallista väestöä.

Työpaikkani sijaitsi vanhassa kaupungissa, jonne tuli asunnolta matkaa reilu 7km. Kuljin matkan paikallisbussilla, matka maksoi euron sivu. Joskus matka kesti jopa tunnin, bussit olivat niin täynnä, että kaikki seisoivat ja hyvä, että ovet mahtuivat ruuhka aikana kiinni.

Las Palmas on 400 000 asukkaan valtava kaupunki, jossa aluksi oli vähän hukassa. Ensimmäisenä aamuna menin taksilla, joka maksoi alle 5 euroa.

Ensimmäisenä aamuna minua oli vastassa opiskelija Minna, ehdin seurata hänen työs-kentelyään pari tuntia, niin saapui omistajapari paikalle. Heidän kanssa kävimme hiukan heidän toimintaa läpi ja heidän poika esitteli minulle 4: kerroksista rakennusta, vanhaa suklaatehdasta. Paikan omistajat Sirkku Höttä ja Mika Westerlund ovat arkkitehtipariskunta, joiden kädenjälki näkyi tiloissa. Päärakennuksessa oli 7 huonetta/huoneistoa ja lisäksi 4 muuta rakennusta, joista osassa pääsin käymään.

Työtehtäviäni oli asiakkaiden vieminen kohteisiin, sisäänkirjaaminen, aamiaisen valmis-taminen, lounaan valmistus, liinavaatehuolto sekä kaikenlaista siivous- ja huoltotöitä. Lisäksi sain tehdä ”salapoliisin” työtä ja tutkia heidän internet näkyvyyttä sekä tehdä laskelmaa vuositasolla majoituksen käyttöasteesta.
Työaika oli n. 11:00-18:00 jotta saisin mahdollisimman paljon asiakaskontakteja. Suurin osa asiakkaiden check in:stä tapahtui tuolla aikavälillä. Enimmäkseen asiakkaat olivat brittejä, muutamia kiinalaisia, turkkilaisia ja tottakai espanjalaisia. Keittiössä hygieniataso ei ihan vastaa Suomen tasoa. Esim. hedelmiä ja joitakin muita ruokatarvikkeita säilytettiin lattialla. Keittiössämme oli kuitenkin kaikki nykyaikaiset kodinkoneet, pikkuhana josta tuli suodatettua juotavaa vettä. Normaali hanavettä ei maun takia suositeltu siellä juotavan. Jätteet lajiteltiin, mutta paikalliset kertoivat, että jätteet kumminkin lopulta ehkä päätyisi samaan paikkaan.

Samassa paikassa oli myös muualta Suomesta 2 opiskelijaa, jotka perehdyttivät minua tehtäviin. Työkavereitani oli myös espanjalaiset siivous ja rakennusmiehet. Siivoojista yksi puhui sujuvaa englantia. Näiden viikkojen aikana saimme uuden pyykkitilan. Kaikki liinavaatteet silitettiin käsin.
Työtä sain tehdä itsenäisesti ja siinä oli etua, että olen jo ”aikuinen” opiskelija. Jakson aikana englanninkielen taitoni kehittyi – etenkin ammattikieli - ja sain rohkeutta käyttää kieltä, samoin opin hieman espanjaa, jolla pystyin tervehtiä ja selvittää yksinkertaisia asioita.
Vapaa ajalla kävin muutaman kerran rannalla ja kylpylässä. Sää oli erittäin vaihtelevaa ja viileää. Espanja oli erittäin halpa Suomalaiselle. Ala carte ravintolassa annos n. 10€, lounas 4-7€, marketissa kaikki n. 50% halvempaa ja tuoreempaa. Eineksiä ei myydä juuri ollenkaan ja lihat, leivät ja juustot ovat pääsääntöisesti tuoretiskeissä.

Myös paikalliset vaatteet olivat halpoja ja laadukkaita. Las Palmasissa on valtava määrä tekemistä ja nähtävää vain taivas on rajana.

Espanjalainen elämän tyyli on kyllä rennompi. He viettävät siestaa kahden maissa ja liikkeet ovat muutaman tunnin suljettuna, 17 maissa liikkeet avaavat ovensa uudelleen, Pois lukien isot marketit ja ostoskeskukset.  Henkilökunnan lounas oli meillä myös n. 14-15 maissa. Illalla kun Suomalainen laittaa nukkumaan lähtevät he ulos syömään perheiden ja ystäviensä kanssa.

Las Palmasissa myös vietettiin tuolloin karnevaalijuhla ja koko kuukauden ajan oli tapahtumia ja juhlia joka päivä ja yö. Tapahtumat alkavat vanhasta kaupungista Veguetasta ja päättyivät Las canterasissa. Juhlat huipentuivat tapahtumaan, jossa valittiin drag queen, kaikki kadut olivat täynnä hahmoiksi pukeutuneita ihmisiä. Kaikki olivat pukeutuneet naamiaisasuihin, enkä ole koskaan nähnyt niin paljon ihmisiä missään kaupungissa. Juhlimaan tuli ihmisiä laivalla myös naapurisaarilta.

Katukuvassa näkyi myös kodittomat, he nukkuivat kaduilla monesti ryhmissä ja joillakin heillä oli patja. Minunkin kotikulmilla nukkui patjalla aina samassa kulmassa sama mies. Yleisesti kumminkin paikalliset asukkaat pukeutuivat siististi ja autot olivat suhteellisen uusia.

Paikalliset eivät juurikaan puhu englantia, vaikka sitä heille opetetaan, kuukauden aikana oppi Espanjaa kylläkin mutta oli vaikea tutustua paikallisiin kielimuurin vuoksi.

Kotimatkalla menin paikallisbussilla lentokentälle. Lento oli Tjäreborgin jokerimatka, lento Turkuun lähti aikaisin aamulla Thomas Cook Airlinesillä, jossa oli Suomalainen henkilökunta. Turusta otin junan Ylivieskaan, josta ystävä tuli yöllä hakemaan kotiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti