Viikko Flensburgissa

Tämän ulkomaanjakson ajatuksena oli tutustua muiden maiden toisen asteen koulutukseen ja niiden koulutusjärjestelmiin yleensäkin. Tavoitteena oli myös luoda alan opettajien verkostoja ja löytää opiskelijoille mahdollisuuksia ulkomailla tapahtuvaan työpaikalla oppimiseen. 

Jakolle osallistuivat Bet (Elisabet) ja Georgina Espanjasta, Olivier Ranskasta ja Tomi Suomesta.
Bet opettaa Englannin ja Katalaanin kieltä ja Georgina sekä matematiikka että tietotekniikkaa. He työskentelevät Collegi Badalonesissa, joka on peruskoulu läheltä Barcelonaa. Olivier puolestaan on kotoisin Réunion saarelta, joka on Ranskan merentakainen alue lähellä Afrikan eteläkärkeä, ihan siinä Madakaskarin vieressä. Hän on ammatillinen opettaja, ja opettaa teollisuuden kunnossapitoa. Ja Tomi, allekirjoittanut, toimii Koulutuskeskus Jedun Nivalan toimipisteessä koulutuspäällikkönä.

Alla viikon ohjelma.





Hannah Arendt Schule on sosiaalialan oppilaitos, jossa tutustuimme mm. parturi- ja kampaamoalan opetukseen ja tiloihin. Tämä oli ensimmäinen vierailukohteemme. 


Jatko-opintoihin valmistautuvat opiskelijat olivat laatineet meille kysymyksiä maastamme ja sen koulutusjärjestelmästä. Lisäksi olimme valmistautuneet lyhyesti kertomaan heille omista oppilaitoksistamme. 

Olimme myös mukana musiikinopiskelijoiden tunnilla, jossa osallistuimme eräänlaiseen rytmiharjoitukseen (Olivierin kanssa meinasimme jäädä muiden jalkoihin😅). Tässä harjoiteltiin käsien koordinaatiota, kuva oikealla. Päivän päätteeksi vierailimme myös HLA – Die Flensburger Wirtschaftsschule oppilaitoksessa, jossa osallistuimme kaupallisen alan oppitunnin seurantaan.
Toisena päivänä ohjelmassa oli vierailu RBZ Eckener Schuleen, joka oli samassa pihassa Hannah Arendt Schulen kanssa. Teimme  aluksi tutustumiskierroksen oppilaitokseen yhdessä, ja sen jälkeen Bet ja Georgina siirtyivät viereiseen peruskouluun. Kävimme Olivierin kanssa pitkät keskustelut paikallisten opettajien kanssa, ja huomasimme että kaikkialla painimme samojen asioiden kanssa.
Metallialan luokassa oli perinteiset pulpetit, tietokoneet ja työstökoneet sopuisasti rinta rinnan. Sitä mukaa kun opiskelijat saivat valmiiksi koneenosien piirrustuksia, he myös tekivät ne.





Flensburg sijaitsee Saksan ja Tanskan rajalla. Raja-alueella käydään paljon töissä toisen valtion puolella ja myös muutetaan niiden välillä. Puolisoitakin on löydetty rajan molemmin puolin. Valtiot ovatkin tehneet sopimuksen, jonka mukaan alueella asuvat voivat valita, ovatko kulttuurisesti Saksalaisia vai Tanskalaisia. Keskiviikkona vierailumme suuntautui siis Saksasssa sijaitsevaan Tanskalaiseen peruskouluun. Koulu oli varsin pieni, 24 oppilasta luokilla 1-4 ja hyvin Tanska-henkinen. Koulussa opettiin eri aineita molemmilla kielillä.

Kuvassa Olivier.









Hussumin ammatillinen oppilaitos oli viimeinen oppilaitos jossa vierailimme. Oppilaitoksella oli kaksi kampusta, ja se on hyvin perinteinen tekniikan alan oppilaitos. Sähköalan luokat näyttivät kauhean tutuilta.










Viimeisenä päivänä vierailimme yrityksessä, jossa työskentelevillä oli joitakin rajoitteita. Die Mürwiker nimisessä yrityksessä valmistettiin metallialan tuotteita ja koottiin erilaisia komponentteja mm. katkaisijoita ja pumppuja.












Viikko Flensburgissa meni todella nopeasti. Se oli mielenkiintoinen ja hyvin suunniteltu. Kurssi toteutettiin TEAchers on the Move-yrityksen kautta, ja järjestelyistä vastasi Irene. Meitä kohtaan oltiin joka paikassa vastaan ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Lisäksi tuolta reissulta löytyi jälleen uusia tuttavuuksia, joiden kanssa pidetään yhteyttä säännöllisen epäsäännöllisesti. Olen kuullut sanottavan että "aina kannattaa lähteä", ja mielestäni se piti jälleen paikkansa.



Kuvassa vasemmalta: Bet, Georgina, Olivier,, Irene ja Tomi. Kuva on otettu RBZ Eckener Schulen pääoven edessä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti