Työssäoppimisjaksolla olin Bulgariassa Sandanskissa
ja hotelli oli Sveti Nikola. Työharjoittelu oli 27.6 – 8.8. Ajatus tästä
työharjoittelusta lähti siitä, että olen kotoisin Bulgariasta ja Sandasnki on
minulle kaupunkina tuttu jo ennestään. Olin suunnittelut matkaa Bulgariaan
kesäksi ja ajattelin, että voisin yhdistää lomailun ja työharjoittelun.
Historiaa
Sandaski sijaitsee lounais Bulgariassa. Se on
yhdeksäksi suurin kaupunki Bulgariassa. Kaupunki on maan lämpimin. Sandaski on yli 3200 vuotta tieristeys monelle
pienkulttuurille kuten traakit, roomalaiset, kreikkalaiset ja muut heimot,
jotka ovat asuttaneet Keski-Struma. Jo pienet kulttuurit ovat osanneet
arvostaa kaupungin luonnon antimia kuten aurinkoa, terveellistä ilmaa ja
mineraali lähteitä, jotka tänäkin päivänä antavat terveyttä ihmisille ja
auttavat turismin kehittymisessä.
Ilma on erittäin puhdas ja noin 66% kostea.
Keskilämpötila kaupungissa on 14,7 astetta. Talvi on erittäin pehmeä ja lämmin.
Lumi ja sumu ovat melkein tuntemattomia. Hyväksi terveelle ilmalle on myös se,
että kaupungissa ei ole teollisia ilmaa saastuttavia lähteitä ja siellä on
monta vihreää aluetta, mikä on näyttönä siitä, että kaupunki on maan puhtain.
Kaupungissa on yli 80 mineraalilähdettä, joitten lämpötilat ovat +42- 81
astetta, alhainen mineraali-pitoisuus, rikas kemiallinen sisältö, jotka hoitavat
monta erilaista sairautta ja antavat mahdollisuuden kylpeä niissä koko vuoden
ympäri.
Sandaski tarjoaa yli 50 hotellia, motellia,
lomakeskuksia ja majataloja. Kaupunki tarjoaa erilaisia tapahtuma- ja
ruokailupaikkoja koko kaupungissa. Nähtävyyksiä ovat siellä esim. paikallinen puisto St
Vrach, siellä on erilaisia puulajeja ja yli 200 Välimeren kasvilajeja ja
ikiaikaisia puita, jotka on julistettu nähtävyydeksi. Arkeologinen museo joka
on rakennettu 1936, joka on rakennettu Pyhän Johanneksen basilikan rakenteiden
päälle. Lähellä sijaitsee maailman kuulun ennustaja/selvännäkijä Vangan
kaupunki Petrich. Tämä kaupunki on Kreikan rajalla, siellä on niin sanottu
paikka Rupite, joka on ollut hänen energia paikka, josta hän on saanut voimia
ja positiivista energiaa. Toivon että vierailut kaupungissa lisääntyvät
suomalaisista, sillä kaupungissa on nähtävää ja koettavaa.
PS. Minulta voi kysyä lisää tietoa aiheeseen
liittyen.
Tietoa hotellista
Hotelli Sveti Nikola on rakennettu sosialismin
aikana. 90 -luvusta alkaen hotelli muuttuu koko ajan. Spa hotelli Sveti Nikola
sijaitsee Sandanskin keskustassa. Hotelli on seitsemänkerroksinen ja sillä on
neljä tähteä. Sveti Nikola nimi on peräisin Pyhän Nikolain nimestä. Hotelli tarjoaa 11 studiota, 17 yksittäistä huonetta
ja 59 kahdenhengen huonetta. Hotellissa on piano baari, snack baari
viini-salongilla, terassi, välimeri- ravintola joka avaa tänä vuonna syksyllä.
Hotelli tarjoaa kokoustiloja pienelle sekä isolle ryhmälle erilaisiin
tilaisuuksiin. Spa puoli tarjoaa hierontaa, vesiterapiaa,
vartalohoitoa, fysioterapiaa, inha-laatioita, kauneuskeskus, fitness,
uima-allas, solarium, sauna, höyrykylpylä, roomalainen kylpylä, hamami,
suolahuone.
Hotelli käyttää mineraalivettä, joka on +75 astetta.
Vettä suositellaan tuki- ja liikuntaelinten sairauksien, hengitys-elinten
sairauksien, ääreishermoston sairauksien hoitoon. Vesi tehoaa myös
nivelreumaattisiin ja hengityselinten sairauksiin parantavasti.
Valmennus
Jaksolle en tarvinnut erityistä valmennusta. Sillä
osaan puhua bulgariaa ja englantia. Ainut mitä tein oli kieliarviointi
englannin kielellä ennen lähtöä Erasmus+ projektin mukaan.
Matkustaminen kohteeseen, vastaanotto ja asennoituminen matkaan
Lähdin Kalajoelta Ylivieskaan autolla.
Sieltä junalla Helsinki-Vantaan lentokentälle ja sieltä lentokoneella Varnaan.
Varnassa yövyin yhden yön. Sieltä matkustin junalla Vratsaan. Siellä yövyin
kaksi yötä, jonka jälkeen lähdin bussilla Sofiaan ja sieltä sitten toisella
bussilla Sandaskiin. Bussin vaihto oli pakollinen sillä, suoraa yhteyttä
Vratsasta Sandaskiin ei ole. Minusta se on harmillista, koska Sandanski on
todella suosittu turistipaikka ja olisi todella helppoa turisteille matkustaa sinne
yhdellä bussilla kuin se, että vaihtaa bussia. Sandankissa vastaanotto oli normaali.
Kuvassa
oikealla oleva (pieni mies) on porttivahti (pikolo) hän on tärkeässä roolissa
esim. tarkistaa huoneita ja minibaareja jos tilanne sitä vaatii. Hän laittaa
myös lisää vuoteen, pyyhkeitä, lakanoita, tarvikkeita, siivojien ollessa poissa
eli heidän työvuoronsa jälkeen. Hänen vieressä olen minä. Minun
vasemmalla puolella on vastaanotossa toimiva nainen. Hänen vasemalla on
hotellin toimitusjohtaja (Rouva Hristova). Kuvassa
takana oleva kuvaveistos on ollut siinä hotellin avauksesta.
Hotellin
vastaanotossa käytetään eltur ohjelmaa. Se on bulgarian kielinen ohjelma. Siinä
on erilaisia kuvakkeita erilaisia asioita varten. Omasta mielestäni tämä
ohjelma on helpompi käyttöinen kuin ooppera. Kielet joita vaaditaan ovat
englanti, kreikka ja venäjä.
Työhön tultaessa käydään noin kaksi viikkoa kestävä kurssi, jossa opitaan käyttämään ohjelmaa ja asiakaspalvelua. On olemassa harjoitusohjelma. Tietokonetaidot ovat pakollisia. Väärinkäsityksen sattuessa korvataaan se spa toimenpiteellä, jos vika on ollut henkilökunnassa. Henkilötiedot pidetään tallessa viisi vuotta. Henkilötietokortti täytetään, jos asiakas tulee paikan päälle. Eri asia jos varaus tehdään netin kautta. Huone vapautetaan klo 12:00 ja sisään kirjaudutaan klo 14:00. Maksaa voi tultaessa tai lähtiessä. Maksutavat ovat VISA, käteinen, lasku. Pakettihintoja käytetään kesällä ja talvikaudella myös. Yöpymisen hintaan sisältyy 9% vakuutus ja 20% muuta veroa. Yöpymisen hintaan sisältyy aamiainen. Hotellin asiakkaat käyttävät 15% alennusta hotelin lounaasta.
Työhön tultaessa käydään noin kaksi viikkoa kestävä kurssi, jossa opitaan käyttämään ohjelmaa ja asiakaspalvelua. On olemassa harjoitusohjelma. Tietokonetaidot ovat pakollisia. Väärinkäsityksen sattuessa korvataaan se spa toimenpiteellä, jos vika on ollut henkilökunnassa. Henkilötiedot pidetään tallessa viisi vuotta. Henkilötietokortti täytetään, jos asiakas tulee paikan päälle. Eri asia jos varaus tehdään netin kautta. Huone vapautetaan klo 12:00 ja sisään kirjaudutaan klo 14:00. Maksaa voi tultaessa tai lähtiessä. Maksutavat ovat VISA, käteinen, lasku. Pakettihintoja käytetään kesällä ja talvikaudella myös. Yöpymisen hintaan sisältyy 9% vakuutus ja 20% muuta veroa. Yöpymisen hintaan sisältyy aamiainen. Hotellin asiakkaat käyttävät 15% alennusta hotelin lounaasta.
Joka
päivä on eri ruokalista lounaalla. Vuoron päättyessä tehdään tilitys päivästä.
Tilaisuuksista pidetään erillistä kirjaa. Työvaatetus on pakollinen ja sen saa
työpaikalta. Kun vuoro loppuu se jätetään työpaikalle. Vaatetus on houset/hame
ja kauluspaita.
Työssäoppimisohjelma, tehtäviä ja tavoitteita
Työssäoppimisohjelman mukaan minulla oli tehtävänä valmistaa aamiaista, siivota huoneita ja jos mahdollista olla vastaanotossa. Omana tavoitteena minulla oli oppia yllämainitut asiat ja sen lisäksi, miten hotelli toimii, minkälaiset käytännöt hotellilla on.
Tutustuminen työhön
Tutustuminen työhön kävi tosi sulavasti ja nopeasti,
ei ollut mitään ongelmia. Rouva Hristova näytti minulle ensimmäisenä päivänä
kaikki paikat. Silloin sovittiin noin suunnilleen, milloin olen kenenkin kanssa
tutustumassa erilaisiin työ tehtäviin. Ensin olin siivoien kanssa. Minusta se
oli paras tapa aloittaa, sillä niin pääsin tutustumaan huoneisiin paremmin.
Sitten olin keittiöhenkilökunnan kanssa. Oma
kokemukseni hotellin henkilökunnasta on se, että he ovat tosi ammattilaisia ja
selittivät tosi hyvin mitä, milloinkin pitää tehdä. Sen jälkeen olin pari
päivää seuraamassa sivusta vastaanoton tehtäviä.
Jälkimielipiteenä minulle jäi se, että koko
henkilökunta on tosi mukava, huumorintajuinen, ammattimainen ja ystävällinen.
Työnteon ja työkulttuurin ero suomalaisesta
Työnteko bulgarialaisessa hotellissa eroaa
suomalaisesta siinä, että jokaisella on oma työtehtävänsä eikä hän tee toisen
henkilön työtehtäviä. Esim. Vastaanotossa toimiva henkilö ei lähde tekemään
aamiaista, vaikka hänelle jäisikin vapaa aikaa tai siivoamaan huoneita. Työaika
on sama kuin suomessa.
Aamiaisen
täytyy sisältää vähintään kolme taikinasta tehtyä tuotetta, makeita torttuja,
munkkeja, tanskalaista leipää, croassantteja, englantilaista muffussia,
leivonnaisia, voita, erilaisia hilloja, marmeladeja, vähintään kahta erilaista
jyviä sisältäviä ruokia, maitoa, sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita,
kahta eriä hedelmä tyyppiä jotka ovat tuoreita.
Kylmäbaari
sisältää mm. salami, meetvursti, leike (kalkkuna, possu), kurkku, tomaatti,
juusto, fetaajuusto, pastetti, sulatejuusto, suolakurkku, musta- ja vihreä
oliivi, hunaja, omena, greippi, rypäle, kiivi. Juomia, jotka ovat tarjolla
aamiaisen yhteydessä mehu, tee, kahvi, tuore maito ja hunaja.
Kuvassa näkyy Sveti Nikolan siivoojat. Siivoojat olivat
tosi ystävällisiä ja halusivat minutkin kuvaan. Siivouksen käytännöt
hotellissa. Lakanoiden vaihto on joka toinen päivä, tarpeen mukaan joka päivä.
Huoneet imuroidaan ja luudutaan joka päivä (huoneet+parveke). Huoneissa on
vakiovarusteena kylpytakit, tossut, käsipyyhkeet, isommat pyhkeet, shampoot,
hoitoaineet, saippua(pala), korva-pumpulit, juomalasit, kylpylakit, roskat
viedään joka päivä, vessa/pesuhuone luudutaan yleispesu-aineella tarpeen mukaan
cifilla ja vahvemmalla (valkaisuaineella), pesu aloitetaan puhtaasta likaiseen,
siivous tapahtuu käsineillä, siivous aika yhdelle huoneelle max. 30 min. Jos
esim. huoneessa on ollut lapsia siivous voi kestää pitempään. Pesuhuoneessa
pestään valkaisuaineella, koska se pesee hyvin mineraalivedenjämät ja roiskeet
(lastoilla hangataan). Huonekaluista pyyhitään pölyt joka päivä kostealla
luudulla. Peilit pyyhitään pyyhkellä, jotta tulos olisi kiiltävä ja siisti. Moketti
pestään kerran kuussa, jos tarvetta on niin useammin
Asuminen, ruokailu ja vapaa-aika
Sandanskissa ollessani asuin vuokra asunnossa, sillä
hotelli ei tarjonnut minulle huonetta työharjoitteluni ajaksi. Asunto oli noin
1 km päässä hotellista. Minusta näin oli jopa parem-pi, sillä pääsin tutustumaan
kaupunkiin paremmin. Kaupunki on minulle ennestään tuttu, mutta joka kerta kun
käyn siellä, näen jotakin uutta.
Vapaa-aikana kävin mineraali altaassa ja join
mineraali vettä. Lisäksi nautin ilmasta, koska kaupunki on vuoristossa ja ilma
on siellä puhtaampaa kuin muualla. Siellä tulee urheiltua joka päivä, koska
siellä mennään ylä- tai alamäkeä.
Ruokailu oli omakustanteinen.
Jokapäiväinen elämä ei eroa suomalisesta. Työpäivän jälkeen
on vapaa-aikaa ja silloin saa tehdä mitä itse haluaa. Kulttuurishokkia ei minun tilanteessani, koska olen
kotoisin bulgariasta ja kulttuuri ja käytännöt ovat minulle tuttuja ennestään. Tutustuminen paikallisiin tapahtui esim.
vuokra-asunnon omistajan perheen kanssa juttelin melkein joka päivä.
Tutustuminen työtovereihin tapahtui työn merkeissä.
Opintokäynnit
Opintokäyntejä tai tutustumismatkoja ei ollut muuta
uin tutustuminen työympäristöön. Se oli minusta tosi antoisa. Sillä siitä jäi
tosi hyvin mieleen, miten asiat hoidetaan ammattimaisesti. Kommelluksia ei ollut.
Plussat ja miinukset
Plussat ovat ammattitaidon kerryttäminen, uusien
ihmisten tapaaminen ja uusien asioiden kokeminen.
Miinukset ovat se, että hotellissa oli remontti
käynnissä esim. neljäskerros oli kokonaan remontissa ja classinen ravintola ei
jää nykyiselle paikalleen vaan se yhdistetään meriravintolan kanssa toiseen
tilaan.
Hyödyt tästä jaksosta tulevaisuudessa
Kyllä luulen, että tästä jaksosta on minulle hyötyä
tulevaisuudessa. Opittu ammattitaito on hyödyksi tulevaisuudessa. Lisäksi kun
minulla on jonkinlaista ammattitietoa suomesta ja nyt sain sitä myös tästä
reissusta tulevaisuudessa voin yhdistää molempia tapoja ja käyttää niitä
työssäni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti