Työssäoppimisjakso ulkomailla - Kypros, Agia Napa
Olemme kolmannen vuoden kokki –opiskelijoita ja olimme viimeisen
työssäoppimisjakson ulkomailla, Kyproksen Agia Napassa. Tarkoituksenamme oli
etsiä työssäoppimispaikka opiskelupaikkakunnalta tai sen läheisyydestä, mutta
opettajamme heittikin ilmoille idean mahdollisuudesta lähteä ulkomaille
työssäoppimaan, jolloin jäimme pohtimaan houkuttelevaa ajatusta. Jutellessamme
huikeasta mahdollisuudesta keskenämme, innostuimme aina vain enemmän ja
enemmän, ja lopulta emme voineet enää kieltäytyä, joten matkaan lähdettiin.
Työskentelimme Paula’s restaurant -nimisessä ravintolassa
kuuden viikon ajan tutustuen ja opetellen Kyproslaista ruokakulttuuria sekä
ruoanvalmistusta heidän menetelmillään. Pambos Napa Rocks Hotel, jossa asuimme
työssäoppimisemme ajan, sijaitsi noin sadan metrin päässä työpaikastamme ja
kätevän matkan päässä kaupoista ja muista palveluista.
Lähtöselvitys ja matkaaminen
Ennen matkalle lähtöä kävimme pitkiä keskusteluita yhdessä
opettajiemme kanssa jutellen laajalti työssäoppimisesta ulkomailla ja kaikesta
siihen liittyvästä. Saimme kattavan valmennuksen, jonka lisäksi haimme
itsenäisesti tietoa ja vinkkejä aihetta koskien. Matkaan lähdettiin avoimin
mielin ja itseluottamusta täynnä.
Matkat varattiin hyvissä ajoin ja lentojen hintavertailuun
käytimme runsaasti aikaa löytääksemme mahdollisimman halvat ja muutenkin
sopivat lennot. Ainoa huolenaihe oli selviytyminen Frankfurtissa oikealle
portille ja jatkolennolle. Vaihdosta selvisimme ilman ongelmia ja kysymättä
apua keneltäkään ja koko matka kotiovelta hotellille saakka sujui hyvin.
Larnacassa lentokentällä meitä oltiin nimikyltin kanssa vastassa ja saimme
kyydin hotellille. Hotellille päästyämme tuli pieni ongelma, kun hotellin
vastaanottovirkailija olikin tuuraaja, joka ei ollut saanut tietoa siitä, että
saavumme hotellille keskellä yötä ja tarvitsemme huoneen. Saimme kuitenkin
ongelman ratkaistua ja pääsimme lopulta kallistamaan päämme tyynyyn. Aamulla
oli vaihdettava huonetta, sillä yöllinen vastaanottovirkailija ei ollut tiennyt
mikä huone meille oikeasti oli varattu.
Paluumatka oli edellistä pidempi ja jouduimme vaihtamaan
konetta kaksi kertaa, Wienissä ja Frankfurtissa. Matka sujui jälleen ongelmitta
ja apua kysymättä, mutta matkasta erityisen raskaan teki todella pitkä,
kahdeksan ja puolen tunnin vaihto Frankfurtissa.
Kuin kotiin tulisi
Kyprokselle saavuttuamme pidimme viikon ajan lomaa ja
asettauduimme taloksi. Ehdimme kierrellä ja tutustua rauhassa asuinkaupunkiimme
ennen varsinaisten töiden alkamista, mikä oli mielestämme hyvä asia. Saimme
toipua matkustamisesta ja totutella aivan uuteen ja outoon ympäristöön ja
erilaiseen ilmastoon.
Ensimmäisenä työpäivänä työpaikalle mennessämme, meidät
otettiin iloisin mielin ja avosylin vastaan. Työnantajamme Paula on todella
lämmin ja hyväsydäminen sekä huolehtivainen ihminen, jota pidimme äitinämme.
Koko ravintolan työporukka oli ikään kuin yhtä suurta perhettä, mikä sai meidät
tuntemaan olomme kotoisaksi heti alusta alkaen.
Hiki hatussa huhkiminen
Pienoisen kielimuurin ja englannin kielen takertelun vuoksi
meistä tuntui aluksi siltä, että oppimisemme etenee erittäin hitaasti.
Aloitettuamme työt yritimme heti päästä toimintaan mukaan, mutta asiakkaat
tulivat kerralla yhtä aikaa, jolloin meidän oli mahdotonta tehdä mitään muuta
kuin katsoa vierestä ja mennä tiskiin astioiden kerääntyessä. Toisella
työviikolla aloimme päästä pikkuhiljaa jo mukaan itse toimintaan ja
opettelemaan annoksia. Vähitellen, päivien kuluessa saimme enemmän vastuuta ja
työt alkoivat sujua paremmin. Osasimme tehdä asioita itsenäisesti pyytämättä
erikseen, mikä helpotti muiden kokkien työtä. Saimmekin positiivista palautetta
pääkokilta itsenäisestä, oma-aloitteisesta työskentelystä ja työmme jäljestä.
Työssäoppimisjakson
aikana huomasimme monia eroavaisuuksia Kyproksen ja Suomen työnteossa ja
työkulttuurissa. Suomessa meillä on työehtosopimukset, joissa meille on
määrätyt tunnit, kun taas Kyproksella tilanne on toinen. Siellä työntekijät
saattavat tehdä jopa kaksitoista tuntisia päiviä, riippuen asiakkaiden
määrästä. Hygieenisyyserot Suomen ja
Kyproksen välillä olivat päätä huimaavat. Heti ensimmäisenä työpäivänä saimme
kauhistua keittiön siisteydestä ja raaka-aineiden käsittelyhygieniasta. Koneita
ja laitteita Kyproksella käytettiin vähemmän kuin Suomessa. Lähes kaikki
työtehtävät tehtiin käsin, ilman koneita, kun taas Suomessa hyödynnämme koneita
miltei kaikessa tekemisessämme. Lisäksi pistimme merkille, että siellä kokit
juoksivat raaka-aineiden perässä ympäri keittiötä, vaikka olisivat voineet
tehdä kuten me, haemme kaikki raaka-aineet ja työvälineet työpisteellemme valmiiksi
ennen ruoanvalmistuksen aloitusta.
Vapaa-aika ja elämä Kyproksella
Työnantajamme hommasi meille huoneen hotellista hyvään
hintaan ja läheltä työpaikkaa. Luulimme huoneen sisältävän esimerkiksi pienen
lieden ja vähän astioita, jolloin olisimme voineet kokkailla itsellemme
aamiaista, mutta huoneessa oli vain jääkaappi ja vedenkeitin, joten jouduimme
käymään enemmän ulkona syömässä. Työpaikalla saimme syödä yhden aterian joka
päivä, mutta vapaa-ajalla pyrimme kartoittamaan muita paikallisia ravintoloita tutustuaksemme
alueen ruokakulttuuriin laajemmin. Toisinaan haimme myös läheisistä leipomoista
pientä purtavaa ja kohtuu hintaisia salaatteja ja täytettyjä patonkeja.
Vapaa-ajalla
tutustuimme paremmin Agia Napaan. Kiertelimme kaduilla ja kävimme rannoilla
sekä kolusimme kauppoja. Tutustuimme paikallisiin ihmisiin kaupoissa sekä
rannoilla. Joissakin kaupoissa meidät alettiin tunnistamaan ja kauppiaat
saattoivat puhua muutaman sanan Suomeksikin.
Reissun jälkimainingit
Työssäoppimisjakso ulkomailla oli todella mieltä avartava,
antoisa ja mieleenpainuva kokemus. Opimme todella paljon uusia
ruoanvalmistusmenetelmiä ja harjaannuimme kokkeina. Lisäksi kielitaitomme
parani sekä uskallus käyttää englannin kieltä on nyt suurempi kuin jaksolle
lähtiessä. Luulemme, että tästä on
erittäin paljon hyötyä tulevaisuuden työnhakemisessa, sillä työnantajat
varmasti arvostavat rohkeutta tarttua haasteisiin. Jos joku nuorempi opiskelija
pohtisi ulkomaan työssäoppimiseen lähtöä, suosittelisimme ehdottomasti!
Kokemuksena jakso oli mieletön! Emmekä kadu päivääkään, että lähdimme!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti